İzmir’de 22 yaşında, Giresun’da 27 yaşında iki genç kadın erkekler tarafından katledildi. Tablo böyle iken KCDP’ye yönelik kapatma davası tepki çekti. Platform Üyesi Önder, “Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kadınları değil kırımı durdurun

Dilara ŞİMŞEK

Yaklaşık 12 yıldır kadın cinayetlerine karşı mücadele veren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne (KCDP) ‘kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek’ suçlaması ile fesih davası açılmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, başta İstanbul olmak üzere 17 ilde yarın “Hukuksuz davalarla kapatamazsınız” diyerek meydanlara çıkacak. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Melek Önder, açılan davaları hukuksuzca ve somut delile dayanmayan dava olarak nitelendirdi.

Daha önce de birçok engellemelerle karşılaştıklarını kaydeden Önder, şöyle konuştu: “Kanuna ve ahlaka aykırı faaliyette bulunmak gibi çeşitli gerekçeler önümüze sunuyorlar. Hiçbir şekilde altını doldurabildikleri bir şey sunamadılar. Bizler mücadeleyi bu kadar yükseltmişken; Türkiye’de en büyük toplumsal muhalefetin kadın hareketi olması nedeniyle bunun siyasi olduğunu, ülkede kadın cinayeti gerçekliğini kabul ettiren, hükümete bu verileri açıklamak durumda bırakan, şüpheli kadın ölümlerini gündeme getiren, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekildikleri için günlerce sokakta eylem yapan, bunu her yerde anlatan platform olarak bunun bir karşılığı olacağını biliyorduk.” Önder, mücadeleye yılmadan devam edeceklerinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün illerde adliyelerde ne kadar fazla dava takip ettiğimizi, kadınlar öldürülmesin diye nasıl mücadele ettiğimize açıp bakabilirler. Mücadele eden kadınlarla uğraşmak yerine kadın cinayetlerini ve şiddeti önlemek için mücadele etseler daha fazla kadını hayatta tutabilirler. Özgür ve eşit yaşam mücadelemize bir adım daha ileri gitmiş oluruz. Bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”

İKİ KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, BİR KADIN AĞIR YARALI

İzmir ve Giresun’da iki kadın öldürüldü. İzmir’de 22 yaşındaki Remziye Tüysüz, boşandığı erkek Yalçın Polat tarafından öldürüldü. Konya’da yaşayan Tüysüz, çocuklarını görmek için bir süre önce boşandığı Yalçın Polat’ın yaşadığı İzmir Bornova’ya geldi. Önceki gün Polat’ın oturduğu evin kapısının açık olması üzerine içeri gelen bir yakını genç kadının cansız bedenini buldu. Tüysüz’ün boğularak öldürüldükten sonra battaniyeye sarıldığı tespit edildi. Evde bulunan Polat’ın babası, babaanne ve iki kardeşi gözaltına alındı. Başka bir suçtan da arandığı öğrenilen Polat’ın araç kiraladığı bilgisi üzerine ekipler harekete geçti. Söz konusu aracı takibe alan polis, kiralık araçla olay yerine gelen Polat, evinin önünde yakalanıp, gözaltına alındı. Polat, ilk ifadesinde, “Dün de benzer konular sebebiyle tartıştık. Sinirlerime hâkim olamadım öldürdüm" diyerek cinayeti itiraf etti. Giresun’da ise 27 yaşındaki İrem Kostakoğlu, Yunus Emre Albayrak isimli erkek tarafından öldürüldü. Cinayetin ardından intihar teşebbüsünde bulunan katilin durumu ağır.

Kocaeli’nin Darıca ilçesine bağlı Bayramoğlu Mahallesi’nde yaşayan Y.B.A adlı kadın evli olduğu erkeğin bıçaklı saldırısına uğradı. Y.B.A’nın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Fail erkek ise kısa sürede yakalandı. Antalya’da geçen sene temmuz ayında öldürülen 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu’nun katil zanlısı Mustafa Murat Ayhan’ın yargılandığı dava sürüyor. Katil zanlısının avukatı Mehmet Ali Başaslan, öldürülen Azra’nın babası Mustafa Haytaoğlu olmak üzere aile üyelerine hakaret davası açtı.

Davalılardan Azra’nın akrabası Medine Haytaoğlu, “Avukatın bu mesnetsiz suçlamaları ve bizi daha fazla yıpratmaya yönelik tutumu hepimizi gerçekten çok üzüyor. Ama bizleri yıpratmayı ve bıktırmayı hedefleyen bu davranışlar amacına ulaşmayacak ve bizi susturmayacak” dedi.