Salgın nedeniyle zorluk yaşayan sakız enginarı üreticisi çiftçiler, Urla Kadın Kooperatifi aracılığıyla ürünlerini, sosyal medyadan satmaya başladı. CHP eski Milletvekili Akatlı sağlıklı gıda temininde birçok sıkıntılar yaşandığını söyledi, dayanışmanın önemine vurgu yaptı

Kadınların enginarlı dayanışması

Berkay SAĞOL

Tüm dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan koronavirüs salgını, İzmir'in Urla ilçesinde sakız enginarı yetiştiren çiftçiyi de olumsuz etkiledi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Enginar Festivali'nin salgın nedeniyle ertelenmesinin ardından sakız enginarlarının ellerinde kalacağını düşünen çiftçilerin yardımına Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi koştu.

Urla'nın ünlü sakız enginarını sosyal medya üzerinden satmaya başlayan Kadın Kooperatifi, enginarın sağlık için faydalarını anlatan videolar çekerek sosyal medyadan paylaşıyor. Kadınlar günlük taze enginarları vakumlu poşetlerde Türkiye'nin her yerine göndermeye başladı.

SAĞLIKLI GIDAYA İHTİYAÇ VAR

Sakız enginarlarının her gün taze bir şekilde tarladan toplandığını ve işlendiğini belirten Kooperatif Başkanı Sibel Uyar, "Sakız enginarı Urla için çok önemli, biz de o yüzden sakız enginarını işleyip internet üzerinden satalım hem çalışanlarımıza maaşlarını ödeyelim hem de ekonomiye bir katkımız olsun istedik. Bu işin üç ayağı var. İlk olarak tarıma destek, ikinci olarak kadın emeğine ve kadın üreticilere destek, üçüncüsü de evinde kalan insanlara sağlıklı besin ulaştırarak sağlıklı olmasını sağlamak. Sakız enginarları sabah tarladan kesiliyor, kadınlarımız tarafından temizlenip, vakumlanıyor ve hiçbir katkı maddesi konmadan kargolanıyor. Bu şekilde sakız enginarlarını her gün günlük olarak işliyoruz" diye konuştu.

Sakız enginarı üreticisi Bülent Karabin ise, "Koronavirüs salgınından sonra bir de Enginar Festivali'nin iptal olması üreticiler olarak bizi oldukça olumsuz etkileyecekti. Bu yıl işimiz gerçekten zordu. Satışlarımız neredeyse yarı yarıya düşecekti" diyerek yüzlerinin güldüğünü vurguladı.

kadinlarin-enginarli-dayanismasi-715127-1.

DOĞAL ÜRÜNLER TEŞVİK EDİLMELİ

CHP eski İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı da, bulunduğumuz süreçte sağlıklı gıda temininde ciddi sorunlar yaşanacağının altını çizdi. Yanlış tarım politikaların sorunların başında geldiğini dile getiren Akatlı şöyle konuştu:

"Bugüne kadar AKP iktidarının yanlış politikalarıyla gerileyen tarım kapasitemiz ve kazanamayan kendisine yetemeyen üretici böylesi bir pandemiyle karşı karşıya kaldığımız kriz döneminde bizi gıdaya erişim noktasında zorlayacak. Süre uzarsa kıtlık riskiyle baş başa bırakabilecek. Bu süreçte kooperatifçiliğin de ne denli önemli olduğu tekrar karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki süreçte hem kooperatiflerin güçlenmesini hem de üreticilerin güçlenmesini çok önemsiyorum. Urla'daki Enginar Festivali kadar yapılamayan Ot Festivali, Ege'nin tüm civar bölgelerindeki birbirinden güzel ürünlerimiz hepsiyle ilgili bir doğal üretim dayanışma hattının güçlendirilmesini çok önemli görüyorum."