Kadınların inadı hükümeti masaya oturttu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Porto Riko’da kadınların yıllardır erkek şiddetine karşı verdiği mücadele, bölgesel hükümeti masaya oturttu. Yönetim olarak ABD’ye bağlı ülkenin valisi Valisi Pedro Pierluisi, kadınlara yönelik şiddeti önlemek için olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

2019 yılı rakamlarına göre her hafta ortalama bir kadının şiddet yüzünden öldüğü Porto Riko’da olağanüstü hal kapsamında kadınları korumak ve toplumsal hayatta eşitliği sağlamak için bir dizi tedbir hayata geçirilecek.

Vali Pedro Pierluisi tarafından açıklanan deklarasyonda, adada toplumsal cinsiyete dayalı mücadeleye daha fazla kaynak ayrılacağını ve kadınların çalışma hayatına daha fazla katılmasını sağlayacak programlar geliştirileceğinin altı çizildi. Cinsiyete dayalı şiddeti önlemeye yönelik kurulacak komiteye hükümet üyeleri ile birlikte hak örgütleri ve akademisyenler de dahil olacak.

Komite aynı zamanda, cinsiyete dayalı şiddeti önleyici eğitimi yaygınlaştırmak ve adadaki kurumlarda bunu önlemek için etkili bir kamu politikasını hayata geçirmek için program çıkartacak. İmzalanan deklarasyona göre, istismarcılarına yönelik “yanına yaklaşmama kararı aldırmış” kadınların korunmasına yönelik program çerçevesinde bu kadınların daha iyi izlenmesi için sağlanacak. Alınacak önlemler kapsamında eşcinseller ve transseksüellerin de korunması sağlanacak. Aynı zamanda kadınların cep telefonlarına indirilecek uygulamalarla tehdit ve tehlike anında güvenlik güçlerinden yardım isteyebilecekleri bir altyapı da sağlanacak.