Kadınların kendini bulma hikâyesi: Beşten Yediye Cleo

BirGün/KADIN

İkinci Dünya Savaşı sonrasında isyan sanatta da yükseldi. Fransız Yeni Dalga Akımı’nın yönetmenleri klasik tarzda anlatılan sinema filmlerini reddederek kendi tarzlarını yarattı. Filmlerde özgürlük, direniş, dayanışma temaları etkin oldu. Fransız Yeni Dalga Akımı’nın tek kadın yönetmeni feminist Agnès Varda’nın ikinci uzun metrajlı filmi olan ve bu akımın en ünlü filmlerinden biri kabul edilen 1962 yapımlı WCléo From 5 To 7’ bir kadının iki saatini anlatıyor.

Film, Kleopatra’yı anımsatması için kendisine Cléo dediği ancak gerçek ismi Florence olan kadın karakterin ölüm korkusunu anlatıyor. Cléo, Fransa’da istediği kadar ünlü olamayan bir şarkıcı. Karakterimiz kanser olduğundan şüpheleniyor ve öğrenmesi için iki saati kalıyor. Zaman kavramıyla uğraşmayı seven Varda’nın bu filminde, saat bize sık sık hatırlatılıyor. Siyah-beyaz olan film, tek renkli çekim sahnesi olan tarot kartları ile başlıyor. Cléo’nun tarot kartları umutsuzluğunu artırıyor. Yaşadığı ölüm korkusunun, çevresinde şımarıklık olarak algılanması sonucu film, Cléo’nun kendisini sokaklara atmasıyla devam ediyor. Sokaklarda, o dönemki filmlerde olduğu gibi Paris’in cafcaflı görüntüsüyle karşılaşmıyoruz. Paris sokaklarının bize solgun olarak gösterilmesi, Cléo’nun yaşadığı ölüm korkusunun bir yansıması denebilir. Tahlil sonuçlarını almasına kısa bir süre kalan Cléo’nun parkta bir yabancıyla olan konuşmaları, kendisine umut veriyor. Cléo ile birlikte başka değerlerin benimsendiği başka bir varoluşa giden yolu keşfediyoruz.

Fransız Yeni Dalga Akımı’nda gözlemlenen ‘modern kadın’ imajını bu filmde de görüyoruz. Varda’nın filmlerinde daha çok toplumun reddettiği ya da hafife kadınlar odak noktası oldu. Varda ‘Cléo From 5 To 7’ filminde, kimlik arayışında olan şehirli bir kadının dünyayı idrak etmeye çalışırken bir uyanış yaşamasını yenilikçi bir kurguyla anlatıyor. Kadınların kendini bulma mücadelesini, kendini ararken hissettiklerini yaşadıklarını çok yakından takip edebileceğimiz bir film. Günümüzde ‘Fransız Yeni Dalga Akımı’nın büyükannesi’ olarak anılan Agnès Varda, kadınların sinemasına yepyeni dünyalar açtı.