Kadınların vekil protestosuna polis saldırdı

ZEYNEP KURAY

HDP-HDK Kadın Meclisleri öncülüğünde, HDP’li vekillerinin hukuksuz bir şekilde tutuklanmasını protesto eden kadın örgütlerine polis saldırdı. Kadınların slogan atmasına dahi tahammül edemeyen polisler, dağılan kitleye plastik mermi sıkıp, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Polisin bu şiddetini, “Erkek-devlet şiddetine son” sloganlarıyla tepki gösteren kadınlar, sokakları , alanları, meydanları terk etmeyeceklerini vurguladılar.

HDK-HDP İstanbul Kadın Meclisleri öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’na akın eden kadınlar, zılgıtlar eşliğinde HDP’li vekillerinin tutuklanmasını protesto etti. HDP Milletvekilleri Pervin Buldan ve Hüda Kaya, HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit katıldığı eyleme, EHP’li , EMEP, Feminist, SODAP, Yeni Demokrat gibi çok sayıda kadın örgütü destek verdi. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, üzerinde HDP ve BDP ‘li kadın siyasetçilerin resimlerinin bulunduğu, “ İrademiz ve geleceğimiz için buradayız, direniyoruz. Yaşasın kadın dayanışması” yazılı pankartını ve “Devlet elini kadınlardan çek”, “HDP’li kadınlar yalnız değildir” dövizlerini taşıyan kadınlar, iradelerinin rehin alınmasına izin vermeyeceklerinin mesajını verdiler.

‘EŞ BAŞKANLARIMIZIN OLMADIĞI BİR PARLAMENTODA OLMAYIZ !

Kadınlar, polislerin sık sık , “Slogan atmayın yoksa müdahale ederiz” anonslarına karşın ,“ Jin jiyan azadî”, “ Yaşasın kadın dayanışması”, “ Direne direne kazanacağız”, “ Bijî têkoşina jinan” sloganlarını attılar. Tutuklanan HDP’li kadın vekillerinin ve Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın konuldukları cezaevlerinden gönderdiği mesajların okunduğu eylemde, HDP’li vekillerinin isimleri teker teker sayılıp, hep bir ağızdan, “ Yalnız değildir” diye bağırıldı. Kadınların ıslık ve zılgıtları eşliğinde ilk konuşmayı HDP Milletvekili Pervin Buldan yaptı. Bugün Kadıköy’de rehin alınan HDP’li milletvekilleri için toplandıklarını belirten Buldan, vekillere buradan selam , sevgi ve dayanışma duygularını iletti. “ Onlar tutuklu değiller, onlar rehin alındılar” diyen Buldan, barış, kardeşlik, özgürlük mücadelesi veren vekillere siyasi bir operasyon yapıldığını vurguladı. HDP olarak meclis faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını hatırlatan Buldan, demokratik siyasetin önünün tıkandığı ve Eş Genel Başkanlarının olmadığı bir parlamentoda siyaset yürütmenin bir anlam taşımadığını ifade etti. “Arkadaşlar merak etmeyin bir Figen gider, bir Figen gelir, bir Selahattin cezaevine girer, bir Selahattin gelir” diyen Buldan, ne olursa olsun sokaklarda, alanlarda mücadeleye süreceğini kaydetti. Buldan, rehin alınan tüm vekillerinin serbest bırakılmasını istedi.

‘SİNMEYECEĞİZ İRADEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ !’

Pervin Buldan’dan sonra söz alan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP’li vekilleri rehin alarak, bedel ödeyen kadın özgürlük mücadelesine, teslimiyetin dayatıldığını belirti. “ HDP’nin şahsında bütün demokratik değerler ayaklar altına alınıyor” diyen Koçyiğit, rejimi değiştirmek isteyen AKP ve Saray’ın bu rejimin önünde ki en büyük engel olan HDP ve HDP’li kadınların iradesini teslim almaya çalıştığına işaret etti. Koçyiğit, kadınlar olarak bu saldırın karşısında sinmeyeceklerini, teslim olmayacaklarını ve iradelerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını altını çizdi.

KADINLARA DESTEK VEREN ERKEKLERE DARPLI GÖZALTI

Kadın örgütleri adına çıklamayı okuyan Ayşe İğdegen ise, HDP’li kadın vekillerinin tutsak edilmesinin, tüm kadınların hayallerinin; daha iyi, daha özgür hayat özleminin ve barış umutlarının tutsak edilmesi anlamına geldiğini vurguladı. İğdegen, “Sokakta n, meclisten silinip eve dönmeyi, eve kapanmayı reddediyoruz. Biz kadınlar kadın özgürlük mücadelesinin tek talimat olduğunu biliyoruz ve şen ve dirençli olmaya devam edeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde dağılan kadınlara polis saldırdı. Sokaklarda adeta terör estiren polisler, kadınlara destek çıkan erkekleri feci şekilde darp ederek gözaltına aldı. Fotoğraf çekmeye çalışan basın mensuplarına da saldıran polis, kitlenin üzerine plastik mermi sıktı.