SODEV tarafından hazırlanan rapor kadınların yalnızca yüzde 6,3’ünün sokakta yürürken kendini güvende hissettiğini ortaya koydu. Kadınlar, en önemli problemlerinin şiddet ve taciz olduğunu söylüyor.

Kadınların yalnızca yüzde 6,3’ü sokakta yürürken güvende hissediyor
Fotoğraf: Evin Arslan/csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla hazırlanan Kadınların Ekonomik ve Toplumsal Yaşamdaki Sorunları Araştırma Raporu yayımlandı. Türkiye genelinde 18 yaş üstü, farklı eğitim düzeylerine sahip bin 67 kadınla yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan rapor, ülkede toplumsal hayatta ve iş hayatında kadınlara olan bakış açısını ortaya koymayı amaçlıyor.

Türkiye’deki toplumsal ve ekonomik hayata ilişkin çarpıcı verilerin yer aldığı rapora göre, kadınların yüzde 60,3’ü mutsuz olduğunu dile getiriyor. Bu oran muhalefet partilerine oy veren kadınlarda daha da yüksek. HDP’ye oy veren kadınların yüzde 86,8’i, CHP’ye oy veren kadınların ise yüzde 74,1’i Türkiye’de yaşayan bir kadın olarak mutsuz olduğunu ifade ediyor.

Her ekonomik sınıftan kadının mutsuz olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre en mutsuz kadınlar ise yüzde 65,5 oranla orta sınıf kadınlar. Yaş grupları içinde ise genç kadınların mutsuzluk oranı diğer yaş gruplarından daha fazla.

GELECEKTEN UMUTSUZ

Araştırmada ortaya çıkan diğer önemli bir bulgu ise araştırmaya katılan kadınların yüzde 65,8’inin gelecekten umutsuz olması. Rapora göre, Türkiye’de yaşayan kadınların en önemli sorunları ise şiddet, taciz ve hane içi ücretsiz emek ve bakım yükü.

Görüşmelere katılan kadınların yüzde 76,8’i şiddetin, yüzde 75,1’i ise tacizin kadınların en önemli sorunu olduğu düşünüyor.

Araştırmada ortaya çıkan diğer bir çarpıcı veri ise kadınların yüzde 74,9’unun, yani yaklaşık olarak 4 kadından 3’ünün geceleri sokakta yürürken kendini güvende hissetmemesi. Rapora göre ankete katılan kadınların siyasi tercihleri, yaş grupları, sosyo-ekonomik statüleri ve çalışma durumları ne olursa olsun kadınların çoğu, geceleri sokakta yürürken kendini güvende hissetmiyor.

CEZALAR YETERSİZ

Görüşmelere katılan kadınların yüzde 89,9’u ise Türkiye’de kadına yönelik şiddeti engelleyici cezaların yeterli olmadığını düşünüyor. Türkiye’de yaşayan 4 kadından 3’ü erkeklerle eşit imkânlara sahip olmadığını düşünüyor. Araştırmaya göre kadınların yüzde 75,5’i yani yaklaşık 4 kadından 3’ü ise erkeklerle eşit imkânlara sahip olmadığını düşünüyor.

EŞİTSİZLİK SÜRÜYOR

Görüşmelere katılan kadınların yüzde 63,4’ü ise kadınlar ve erkeklerin eşit iş fırsatlarına sahip olmadıklarını ifade ediyor. Genç kadınlara göre ise çocuk sahibi olmak iş hayatındaki yükselişi engelliyor. İş hayatında cinsiyeti sebebiyle ayrımcılığa maruz kaldığını düşünen kadınların oranı ise yüzde 56,6.

Rapora göre kadınların iş hayatında karşılaştığı en büyük zorluklar ise mobbinge maruz bırakılmak, iş yerinde yapılan ayrımcı muameleler, düşük maaş ve taciz.

VERİLERLE KADINLARIN SORUNLARI

►Kadınların yüzde 6,3'ü kendini güvende hissediyor.
►Kadınların yüzde 76,8'i "en büyük sorun şiddet" diyor.
►Kadınların yüzde 75,1'i tacizin en büyük problem olduğunu söylüyor