Kadınların zaferi: İspanya'da rıza dışı ilişki tecavüz sayıldı
AA

Dış Haberler

İspanya Parlamentosu'nun alt kanadı ülkede cinsel saldırıların suç kapsamını değiştirecek yeni yasa tasarısını onayladı. “Sadece evet evettir” olarak adlandırılan yasa tasarısına göre, "rıza dışı cinsel ilişki" suçu artık "tecavüz" olarak sayılacak ve mağdurlar artık şiddet gördüklerini ya da direnç gösterdiklerini kanıtlamak zorunda olmayacak.

Ülkede daha önce cinsel saldırı suçlarına "tecavüz" ve "rızaya dayanmayan cinsel eylem" şeklinde iki farklı ceza veriliyordu. Mevcut yasaya göre, bir saldırının tecavüz olarak sınıflandırılabilmesi için failin mağdura fiziksel şiddet kullanmış olması gerekiyordu.

Reuters'in haberine göre tasarı 140 ret ve 3 çekimser oya karşılık, 201 oyla kabul edildi. Ancak hükümet tarafından hazırlanan ve iki yıldır üzerinde uğraşılan tasarının yasalaşıp yürürlüğe girmesi için, Senato'nun da onayı gerekiyor.

DAHA ÖZGÜR VE GÜVENLİ

Eşitlik Bakanı Irene Montero, Kongre'de milletvekillerine seslenerek “'Sadece evet evettir' ve 'Sana inanıyorum' sloganları sonunda yasa haline dönüştü. Bugünden itibaren, İspanya kadınlar için daha özgür ve güvenli bir ülke” dedi.

Ülkede tecavüz suçlarıyla ilgili tartışma 2016'da Pamplona'daki San Fermin Boğa Güreşi festivalinde bir kadının cinsel saldırıya uğramasıyla ilgili görülen davada verilen kararla başladı. Kendilerine "Kurt sürüsü" diyen beş erkek saldırgan, davada "rıza dışı cinsel eylem", "cinsel istismar" suçlamaları yapılmış, "tecavüz" suçlamasından beraat etmişti. Binlerce kişinin kararı protesto etmesinden sonra dava Yüksek Mahkeme'ye taşınmış, beş fail tecavüzden suçlu bulunarak daha ağır cezalar almıştı.

ÖRNEK KAZANIMLARI

İspanya'da 19 Mayıs’ta da kadınların uzun süredir talep ettiği regl izni hakkı yasal hale gelmişti. Avrupa'da ilk kez uygulanacak yasa kapsamında çalışanlar menstrual dönemlerinde ayda 5 güne kadar izin yapabilecek. Yasa kapsamında 16 ve 17 yaşındakilerin kürtaj için ailelerinden izin alma zorunluluğu da kaldırılırken ped ve menstrual dönem ürünlerinde KDV oranı minimuma indirilmişti.