Kadro beklerken işsiz kaldılar

BirGün Ankara

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından işten çıkarılan 306 işçi haklarını aramak için Ankara’ya geldi. Mağdur işçiler, Ankara’da siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve kitle örgütleriyle bir araya gelip haklarının iadesi için yardım talebinde bulunacak.

Van’da 306 işçi, önce taşerondan kadroya geçiş sürecinde mülakatta elendi ardından işe dönüş talepleri, “kadro doluluğu” bahanesiyle reddedildi. Ancak kadro doluluğu gerekçesinin ardından Van Büyükşehir Belediyesi’ne çok sayıda yeni eleman alımının yapılması, mağdur işçilerin tepkisini çekti. Yıllardır verdikleri hak arama mücadelesinden bir sonuç alamayan işçiler, çareyi Ankara’ya çıkarma yapmada buldu. Van Büyükşehir Belediyesi Mağdur Taşeron İşçileri adıyla bir açıklama yapan işçiler, “2018 yılında 696 No’lu KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya geçişini sağlayan yasa kapsamında kadroya geçiş hakkı kazanan işçiler olarak hakkımızı aramak için Ankara’ya gelmiş bulunmaktayız” dedi.

TUTULMAYAN SÖZLER

Kadro için mülakat sürecine de tabii tutulan ancak geri çevrilen işçiler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştirecekleri görüşmeler öncesinde yaptıkları açıklamada, şunları anlattı:

“Van genelinde dört kez mülakata giren toplamda 306 işçi, dört mülakat sonrasında da hiçbir gerekçe gösterilmeden başarısız ilan edilmiş ve bu süreç dört yıldır aynı şekilde devam etmiştir. Yerelde yaptığımız yoğun çalışmaların hiçbirinden olumlu cevap çıkmamasından dolayı hakkımızı Ankara’da, muhataplarından aramak için buradayız. Dönemin Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun, ‘Mülakatlar formalite olacak. Mülakata girmeye hak kazanan tüm işçiler aynı zamanda kadroya geçecek’ açıklamasına, mülakatlar öncesi yerel yöneticilerin vermiş olduğu sözlere rağmen mağduriyetimiz giderilmemiş, gerekçe sunulmadan dışlayıcı ve ötekileştirici bir yaklaşımla hakkımız gasp edilmiştir.

Türkiye genelinde, bizim durumumuzda olan Van’ın ilçeleri dahil olmak üzere, işçilerin hakları iade edilmiştir. Yapılan görüşmelerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kentin valisi Mehmet Emin Bilmez’e, ‘Hukuk çerçevesinde bu sorun çözülsün’ talimatına rağmen süreci tıkayan, önümüzü kesen yerel güçler maalesef çözümsüzlüğü hakim kılmıştır… Tek talebimiz, hakkımız olan kadroların verilmesi, bir türlü sunulmayan gerekçe ve mülakat sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasıdır.”