Ocak 2017’de çıkarılan KHK ile hâkim ve savcı olabilmek için yazılı sınavdan 70 puan alma şartını kaldıran iktidar, barajı geri getiriyor. 2 yıllık sürede yargıda kadrolaşma iddiaları ise hiç kesilmedi

Kadrolaştıktan sonra barajı geri getiriyorlar

Haber Merkezi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, olağanüstü hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararname’si (KHK)ile yürürlükten kaldırılan hâkim ve savcı yazılı sınavı baraj sistemini geri getireceklerini açıkladı. Ocak 2017’de yapılan değişikliğin ardından yargıda AKP kadrolaşması iddiaları ise hiç dinmemişti.

Gül, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde düzenlenen “Meslek İçi Eğitim Programı”nda konuştu. Mesleğe başlamadan önce yapılacak devlet sınavını çok önemli ve anlamlı bulduklarını dile getiren Gül, şunları ifade etti: “Yargıda meslek öncesi eğitimle ilgili çok önemli bir karar aşamasındayız. Kısa vadede hâkim ve savcı adaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında da 70 puan barajını yeniden getirmeyi planlıyoruz. Yargı reformu stratejisiyle kamuoyuna ayrıntılarını paylaşacağımız bir dizi yenilikle yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim ve staj dönemlerini yeni bir anlayışla ele almayı planlıyoruz.”

2017 BAŞINDA KALDIRILDI
Hâkim ve savcı alımlarında mülakata girmek için gerekli olan 70 puan barajı, 7 Ocak 2017’de yayımlanan 680 sayılı KHK ile kaldırılmıştı. Hukukçular, baraj sisteminin kaldırılmasını, mülakatlarda torpilin etkin biçimde işletilmek istenmesiyle açıklamış ve eleştirmişti.

YARKADAŞ TEPKİ GÖSTERDİ
Gül’ün bu açıklamalarına eski CHP İstanbul milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş’tan tepki geldi. Yarkadaş twitter hesabından “Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ‘Hâkim ve savcı sınavında yeniden 70 puan şartını getiriyoruz’ demiş. AKP üyesi yüzlerce avukatı 45 saniye süren mülakatla hâkim ve savcı yapan iktidar, yandaş yargı örgütlenmesini tamamlayınca yeniden 70 puan şartına dönüyor. Peki hakkı yenilenler?” diye yazdı.

Yarkadaş, mart 2018’de yapılan bin 236 kişilik hakim ve savcı ataması ardından, mülakat sisteminin baraja tabii olmaması üzerine etkin biçimde uygulanan kadrolaşmayı eleştirmişti. “Yargı ve adalet kurumu hiç bu kadar örselenmemişti” diyen Yarkadaş, “AKP’li avukatlar yazılı sınavı geçebilsinler diye, önce 70 puan sınırını kaldırdılar. Çünkü AKP’li birçok avukat, hakim ya da savcı olabilmek için gereken 70 puana ulaşamıyordu. Sınavda 92 alanlar mülakatta elendi. 60-65 alanlar ise 45 saniye süren mülakatları kazandı. Referansı AKP olanlar, hakim ve savcı olarak atandı” ifadelerini kullanmıştı.