Madeni olumlayan Cerattepe bilirkişi raporu sonrasında Artvin hareketlendi. 36. Kafkasör Festivali’ndeki ‘bu yıla özgü kutlamalar’ kentte protestolara sahne oluyor

Kafkasör Festivali’nde maden protestosu

DOĞU EROĞLU / dogueroglu@gmail.com
@DoguEroglu

Artvin’de dün başlayıp bugün sona erecek olan 36. Kafkasör Festivali’ndeki ‘bu yıla özgü kutlamalar’ kentte protestolara sahne oluyor. Artvin için yayın yapan 08 Habere göre, protestolardan çekinildiği için festival programı Artvin Belediyesi tarafından daraltıldı. Artvinli yurttaşlarsa, Artvin Valiliğinin çevre illerden güvenlik takviyesi istediğini, yaklaşık 2 bin güvenlik görevlisinin kent merkezi yakınlarına konuşlandırıldığına ilişkin rivayetleri konuşuyor. Ancak kısıtlama ve önlemlere karşın maden projesine tepki Kafkasör Festivaline nüfuz etmiş durumda. Şubat ayındaki direniş günlerinde olduğu gibi festival sırasında kapanan mağaza ve dükkanlar yeniden maden projesi karşıtı afişlerle donatıldı. Festivalin ilk gününde, Artvinliler üzerlerindeki “Madene hayır!” yazılı tişörtlerle Cerattepe projesini protesto etti.

Artvin’de on yıllardır süren Cerattepe mücadelesinde, 24 Aralık 2014’te bir perde kapanmış, Rize İdare Mahkemesinin kararıyla maden arama projesi hakkındaki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararının iptaliyle Artvinliler rahat bir nefes almıştı. Ancak bu iptal kararıyla birlikte başlayan mücadelenin bir sonraki döngüsü hem öncekilerden daha sert geçiyor hem de ülke kamuoyunun Cerattepe’deki mücadeleyi daha yakın takip etmesi sebebiyle her aşama daha fazla ses getiriyor. Şubat ayını yeniden alınan ÇED Olumlu Kararına istinaden Cerattepe’ye iş makinelerini çıkartmakta ısrar eden şirket ile jandarma ve polise karşı direnişle geçiren Artvin halkı, iptal davası kapsamında gerçekleştirilen bilirkişi keşfi sonrasında hazırlanan raporun maden projesine destek vermesiyle yeniden projeye kilitlendi. Artvin’de, Cerattepe mevkiinin hemen aşağısında her yıl düzenlenen Kafkasör Festivalinin bu yılki etkinliklerine de “Madene hayır!” protestoları damga vuruyor.

Maden yanlısı yayın
kafkasor-festivali-nde-maden-protestosu-158069-1.
Artvin’de, iptal davası kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunun açık şekilde madeni destekler bir içeriğe sahip olduğu görülünce, Yeşil Artvin Derneği ve kentteki maden karşıtları, Artvinlilerin doğru bilgiye ulaşması için çalışmalarını hızlandırdı. Ancak maden karşıtı hareketin kentteki önemli figürlerinden Sercan Dede’ye göre, faaliyetlerini yoğunlaştıran yalnızca Artvinliler değil: “Cengiz Holding, güvenlik görevlilerini silahlandırma izni aldıktan sonra özellikle Belediye kanalıyla toplumda meşru bir zemin elde etme faaliyetlerine soyundu. Belediyeye ait BEL-YAP adlı şirketin reklam panolarına 3 bin 200 Artvinlinin madende çalışmak üzere iş başvurusunda bulunduğuna ilişkin duyurular yerleştirerek algı çalışmaları yapıldı. Çay TV, Kaçkar TV gibi yandaş kanallarda sık sık maden lehine programlar yayınlanıyor. Ramazan günleri bahane edilerek yardım kumanyası dağıtma gibi projeler de söz konusu oldu.”

Madenci dernek
kafkasor-festivali-nde-maden-protestosu-158070-1.
Cengiz Holdingin maden projesini savunan bir de dernek kurdurduğunu belirten Dede’nin değerlendirmeleri şöyle: “Cengiz Holding Artvin’de yaşayan belirli yandaş isimler eliyle, Bizim Artvin Platformu Derneği adında, Yeşil Artvin Derneğini ve maden karşıtı mücadeleyi karalamaya çalışan bir oluşum yarattı. Cengiz Holdingin propaganda faaliyetlerini engellemeye dönük çalışmalarımız sürüyor. Artvin halkı bu çalışmalara anında cevaplar vererek olası bir kırılmanın önüne geçmeye çalışıyor. Yaz aylarının her açıdan hareketli geçeceği belli; bizler sadece Artvin’de değil yurdun dört bir yanında yaşayan Artvinlileri de bu yaz memleketine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

kafkasor-festivali-nde-maden-protestosu-158071-1.