CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Çekmeköy'de esnafı ziyaret etti. Bir esnaf, “Müşteri dükkâna girince elektriği yakıyoruz, çıkınca söndürüyoruz” derken bir başkası durumu, “Aşırı aşırı derecede kısıtladığımız hâlde, kar yağdığında klimamızı hiç çalıştırmadığımız hâlde, 3 bin küsur lira fatura geldi. Elektrik faturası bir eleman maaşı kadar oldu” sözleriyle anlattı.

Kaftancıoğlu'nun dinlediği esnaf: ‘Elektrik faturası bir eleman maaşı kadar oldu’

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Çekmeköy'de esnafın derdini dinledi. Kaftancıoğlu'na, Çekmeköy CHP İlçe Başkanı Hüseyin Kızıltaş ile partililer eşlik etti.

"KAR YAĞDIĞINDA KLİMAMIZI HİÇ ÇALIŞTIRMADIĞIMIZ HÂLDE 3 BİN KÜSUR LİRA GELDİ"

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu esnaf ziyaretine bir ayakkabı dükkanıyla başladı. Esnaf, maliyet artışlarından, yüksek elektrik faturalarından yakındı. Kaftancıoğlu ile esnaf arasında şu diyaloglalar gelişti:

“KAFTANCIOĞLU: Nasıl gidiyor işler, güçler?

ESNAF: Yolunda değil

KAFTANCIOĞLU: Merak ediyorum, faturanız nasıl geldi?

ESNAF: Yani şöyle söyleyeyim. Aşırı aşırı derecede kısıtladığımız hâlde, kar yağdığında klimamızı hiç çalıştırmadığımız hâlde 3 bin küsur lira geldi.

KAFTANCIOĞLU: Daha önce ne kadar geliyordu?

ESNAF: 800 ile bin arası. Klimayı çalıştırmamıza göre değişiyordu. Patronumuz bize 'Çalıştırmayın' demediği hâlde kar boyunca bile hiç çalıştırmadık diyebiliriz.

KAFTANCIOĞLU: Zaten ekonomik olarak vatandaşımız zor durumdaydı. Bu zamlarla birlikte, özellikle elektrik zamlarıyla birlikte çok daha zor durumlara geldiğini görüyoruz. Genel başkanımız da iktidara gelinceye kadar vatandaşı en azından rahatlatmak için bu zamların geri alınmasıyla ilgili ifade ediyor. Biz de örgütler olarak çalışıyoruz. Umudunuzu asla kaybetmeyin.

"ÜMİDİMİZİ YİTİRMİYORUZ AMA HAKİKATTEN SIKINTIDAYIZ"

ESNAF: Yani kaybetmiyoruz ama hakikaten sıkıntıdayız. Mağaza dışında, bireysel olarak söyleyeyim. İki kişi yaşıyoruz evimizde, eşimle ben çalışıyoruz. İkimiz de asgari ücretle çalışmıyoruz. Hatta eşimin maaşı benimkinin iki katı diyebilirim. Biraz sağlık problemlerim var benim. Hani ondan dolayı biraz hastaneye harcamalarımız çok oluyor. Ev kredimiz var. Hani hep bir şekilde sıkışıyoruz ama biz kendimizi idare ediyoruz diye düşünüyordum hep. Bu sene ilk defa, eşimle konuştuğumda hep 'Biz ne yapacağız' diyoruz, 'Biz de ne yapacağız' artık oraya geldik yani.

"ARTMAYAN TEKM ŞEY SU FATURALARI"

HÜSEYİN KIZILTAŞ: Artmayan tek şey su faturaları. 3 yıl önce biliyorsunuz yüzde 40 indirim yapılmıştı. Yüzde 10 sonradan zam yapıldı. Normalde bu elektrik faturalarından önce su faturasıyla elektrik faturası arasında üç kat fark vardı. Yani üç yıl öncesinde başa baştı başkanım. Üç kat fark vardı, şimdi 6 kat fark oldu ve üstelik, pandemide su tüketimi metreküp olarak artmış olmasına rağmen. Belki bunun da farkında değil insanlar ama durum böyle.

ESNAF: Aslında artık herkes her şeyin farkında da nedense sonuca ulaşılamıyoruz.

KAFTANCIOĞLU: Sonuca vatandaş olarak ne zaman ulaşırız? Seçimde, vatandaşa hizmet edenle kendisine hizmet edeni ayrımına vatandaş karar verdiğinde hep beraber bunun üstesinden geleceğiz.”

"EVDE YATSAM EN AZINDAN PAZAR PARASI YAPARDIM BİN 300 LİRAYI"

Kaftancıoğlu'nun ikinci durağı bir kuyumcu dükkanıydı. Burada da şu diyaloglar yaşandı:

“KAFTANCIOĞLU: Faturan ne kadar geldi?

ESNAF: Bin 832 ödedik. Bir de bin 380 ödedik.

KAFTANCIOĞLU: Önceden ne kadar geliyordu?

ESNAF: 280, 300’dü. 310, 280 tamamdı da işte şimdi gelecek ayı da bilmiyoruz. Bin 600 mü gelir, bilmiyorum.

KAFTANCIOĞLU: Birçok yer eskiye göre daha dikkatli olmasına rağmen bu faturalar geliyor.

ESNAF: Birkaç arkadaşla da paylaştım. Evde yatsam, en azından pazar parası yapardım bin 380 lirayı. Evde yatardım. Kapalı tutsak daha iyiymiş ama işte yapacak bir şey yok.

KAFTANCIOĞLU: Üstesinden geleceğiz. Çalışmalarımızı yapıyoruz ama Allah’tan, mahvolan insanlar çözümün nasıl olacağını görüyorlar.

ESNAF: İnşallah. Mahvoldu insanlar.”

"ELEKTRİK FATURASI BİR ELEMAN MAAŞI KADAR OLDU"

CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu'nun Çekmeköy'de üçüncü durağı bir beyaz eşya dükkanı oldu. 7-8 yıl yıl önce yurt dışına gönderdiği kızının mezun olarak orada işe başladığını ve 2 bin 500 euro maaş aldığını anlatan esnaf çocuğunun evine gelen ortalama elektrik faturasının ise 35 euro olduğunu söyledi. Oradaki alım gücünün yüksekliğine işaret eden esnaf, bu nedenle gençlerin 'Bizi kıskanıyor' denilen Avrupa'ya gitmeye çalıştıklarını dile getirdi. Esnaf, "Elektrik faturasına geleyim. Ben 1988 yılından beri esnafım. Elektrik faturası bir eleman maaşı kadar oldu. Ekim, kasım ayında 800-900 lira buraya elektrik faturası veriyordum. Şu anda 3 bin küsur veriyorum elektrik faturası. Üç katı. Bakın, bazılarını kapatmak zorunda kaldık. Tam aydınlatamıyoruz" diye konuştu.

Beyaz eşya dükkanındaki diyaloglar şöyle devam etti:

“KAFTANCIOĞLU: Söylediğiniz her şey gerçek. Biz vatandaş yani hepimiz bu gerçekliği yaşarken birileri çıkıp televizyonlardan, saraylardan 'Böyle bir şey yok, bu bir algı' diyorlar. Bunu niye söylüyorum? Buna hiç takılmayacağız. Siyaset eğer demokratik ülkelerde olduğu gibi kendini zenginleştirmek ya da parayı kaynak aktarma aracı olarak kullanmayıp da vatandaşa hizmet için kullanıldığında bu yaşadığımız sıkıntıların hiçbirini yaşamayacağız.

ESNAF: Ben üniversite mezunuyum başkanım. Yani neyin ne olduğunu da biliyorum. İşletme Fakültesi de okudum İstanbul Üniversitesi’nde. Saçmalığı da biliyorum. Hani faiz diyor ya. O zaman faizi sıfıra indir, enflasyon da sıfır olsun. Gücün yetiyorsa, aklın yetiyorsa bu gayet basit.

HÜSEYİN KIZILTAŞ: Adam ekonominin kitabını yazmış, öyle deme (!)

ESNAF: Herkes bir şeyler yazıyor da doğru mu, yanlış mı onu da bilmek lazım.

KAFTANCIOĞLU: Biz vatandaşla bu işi başarmak için 7/24 çalışacağız, az kaldı.”

"TAM KULLANMADIĞIMIZ HALDE ELEKTRİK FATURASINDA 3 BİNLERİ GÖRDÜK"

Canan Kaftancıoğlu'nun ziyaret etitği kuaför dükkanında da esnaf faturalardan şikayetçi oldu. Kaftancıoğlu ve esnaf şu konuşmaları yaptı:

“KAFTANCIOĞLU: Nasıl geldi elektrik faturanız?

ESNAF: Çok.

KAFTANCIOĞLU: Elektrik tüketiminiz arttı mı?

ESNAF: Tam tersi düşürdük bile, yani ister istemez zaten işlerin sakinliği ve kış ayının olması sebebiyle zaten. Geçen senelerde yani hani bilmiyorum rakam telaffuz edilir mi ama 800- 900 liraları görürken, şimdi 3 binleri falan gördük biz. O da tam kullanmadığımız hâlde.

"İLK SEÇİMDE BU FATURALARI KESEN KİMSE BİZ DE ONA FATURA KESECEĞİZ"

KAFTANCIOĞLU: Fırsat buldukça hiçbir ayrım gözetmeden farklı ilçelerimizde esnafla buluşuyorum. Çekmeköy'de esnafımızı ziyaret ediyorum. Hangi esnagımıza denk gelirsem onu ziyaret ediyorum. Hangi siyasi partidenmiş hiç önemli değil. Benim için esnafın derdi önemli. Ya içeri girip de 'Elektrik faturam artmadı' diyen ya da 'Elektrik faturamın artışı beni etkilemedi' diyen bir tane esnafımızla karşılaşmadım. Fakat şunu söyleyeceğim: Hâlâ esnafın, vatandaşın bu kadar yakıcı ve herkesin ifade ettiği bir derdi varken ben hakikaten vatandaş olarak şaşırıyorum. Hâlâ televizyonlarda 'Efendim öyle bir şey yok. Algı' denilmesi, bu kadar siyasetin içinde biri olarak beni bile şaşırtıyor ama biz bunları bir kenara bırakalım. Genel başkanımız ilk günden itibaren bu yakıcı zamların kış aylarında esnafı, vatandaşı bu duruma getireceğini aylar öncesinden söylemişti. Şimdi yama tedavisi. Bu sorunun çözümü değil ama en azından elektriğe yapılan zammın çünkü vatandaş artık elektrikle ısınmak zorunda. Çocuğuna bir şey yapmak için elektriği kullanmak zorunda. Yama tedavisi, zamların geri alınması için bir çalışma yürütülüyor. Sizlerin bu mağduriyetinizi gündeme getireceğiz. İnşallah bu zamların geri alınmasını hep beraber sağlayacağız ama yetmez. Yani yetmeyecek. İnşallah ilk seçimde de millete bu faturayı kesen her kimse ya da kimlerse hep beraber faturayı keseriz. Siyaset vatandaşa hizmet için yapılır. Siyaset zenginleşme aracı olarak kullanılmaz. Ben sokakta herkese bunu söylüyorum. Ya ben şimdi size geldim. Güzel güzel bu lafları ediyorum. iki gün sonra iktidar olduğumuzda, dediklerimin tersini yaparsam arkadaşlar, beni de seçmeyin diyorum. O yüzden hepimiz elimizden geleni yapacağız.

"MÜŞTERİ İÇERİ GİRERSE ELEKTRİĞİ AÇIYORUZ, ÇIKARSA SÖNDÜRÜYORUZ. SANSÜRLÜ OLDUK ARTIK"

CHP İstanbul İl Başkanı ve beraberindekiler bir de konfeksiyon dükkanını ziyaret etti. Buradaki diyaloglar ise şöyle oldu:

“KAFTANCIOĞLU: Bu ışıkların bir kısmını kapatmışsınız

ESNAF: Sayın başkan, mecbur. Artık müşteri içeri girerse elektriği açıyoruz, çıkarsa söndürüyoruz. Sansürlü olduk artık. Bizler de sansürlü olduk artık. Başkanım öyle değil mi?

KAFTANCIOĞLU: Evet. Evet. Daha önceki faturalara göre yaklaşık kaç katı geldi faturanız?

ESNAF: Yüzde 150. Örneğin şöyle diyelim. 4 bin lira geliyorsa şu anda 12 bin lira geliyor. Maalesef ki işte bunu, çekiyoruz şu anda.

KAFTANCIOĞLU: Üstesinden hep beraber geleceğiz. Şimdi elbette belirli ürünlere, temel tüketim maddelerine zamlar yapılır ama bu artık zam değil. Bu vatandaşın resmen hani öldürdünüz son vuruşu yapmak gibi bir şey. Özellikle kış ayında… Ama genel başkanımız bunu, bütün vatandaşlar adına gündeme getiriyor. Biz de örgütler olarak vatandaşın, esnafın yanında bu sorunları konuşacağız. Niye? Çünkü iktidar cenahı diyor ki 'Böyle bir şey yok. Algı oluşturuyor.' Gelsinler, biz konuşuyoruz. Algıysa sen de bir sor bakalım esnafa. Esnafla bir bağını kur.”

"FATURALARI YÜZÜNDEN AKŞAM EVİNE GİDERKEN ÇOCUĞUNUN UYUMASINI BEKLEYEN BABALAR VAR"

CHP İl Başkanının son girdiği dükkan kırtasiye oldu. Burada da esnaf yüksek faturalardan yakındı. Kaftancıoğlu ve beraberindekiler ile esnaf arasındaki diyalog şöyle:

“KAFTANCIOĞLU: Faturalarınız nasıl geldi?

ESNAF: Yani 3 bin lira gelen fatura 5 bin 800 lira geldi.

KAFTANCIOĞLU: Bütün ilçelerde, bütün esnafımızı gezmeye çalışıyoruz. Hakikaten hani uğrayıp da bir tane 'Benim faturamda da anormal bir değişiklik olmadı' diyen bir esnafımızla karşılaşmadık.

ESNAF: Fatura iki katına katlandı. Korkudan klimayı falan da açamıyoruz.

HÜSEYİN KIZILTAŞ: Başkanım, kademeli dediklerinde vatandaş sanki indirim olacakmış gibi algılamıştı. Ama farklı bir şey çıktı.

KAFTANCIOĞLU: Siyaset, senin gibi düşünene hizmet için yapılmaz. Siyaset zenginleşmek için yapılmaz ama ne yazık ki siyaseti zenginleşme aracı olarak görenlerin işi gücü var, Allah daha iyi yapsın… Ama elektrik faturaları yüzünden akşam evine giderken çocuğunun uyumasını bekleyen babalar var. Niye biliyor musunuz? Çocuğuna verdiği sözü yerine getirmediği için. Ya bu benim vicdanımı yaralıyor ya. Hakikaten siyaseti tek yapma amacım bu ve CHP'de genel başkanımızdan bütün üyelerimize kadar ben bu duyguyla siyaset yapıyorum. Bu duygu inşallah bu ülkede, babaları, çocukları uyumadan evlerine gidebilecek koşula getirecek. Başaracağız. Asla umudumuzu kaybetmeyeceğiz.”

CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu, esnaf buluşmalarının ardından, ilçe teşkilatı tarafından Çekmeköy Meydanı’na kurulan Zam Duvarı’nı ziyaret etti. Bu davarların 81 ilde kurulduğunu belirten Kaftancıoğlu, vatandaşların bu davarlara şikayetlerini, taleplerini yazdıklarını söyledi. Kaftancıoığlu da “Halka bu faturaları kesenlere asıl bu millet sandıkta faturayı kesecek" yazdı.

(ANKA)