10 yıl sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ile görüşen Çavuşoğlu, "İlişkilerin gelişmesi her iki tarafın yararınadır" dedi. Öncesinde Esad ile görüşen Şükri de her iki ülke için dostluk vurgusu yaptı.

Kahire ile deprem diplomasisi
Fotoğraf: AA

POLİTİKA SERVİSİ

Türkiye ve Suriye’yi vuran deprem felaketi “kavgalı ülkeler” arasındaki buzları eritmeye başladı. İsrail, Yunanistan, Ermenistan ve Irak Kürt Yönetimi'nden gelen üst düzey ziyaretlerin ardından bu kez de Mısır’dan köprüleri yıkan bir ziyaret gerçekleştirildi. 2013’ten sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, depremzedeler için yardım malzemesi taşıyan El Hürriye gemisi için Mersin Uluslararası Limanı’nda mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak açıklamalarda bulundu.

DOSTLUK KAZANACAK

Şükri, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inandığını söyledi. Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkileri tekrar eski düzeyine getirmeye ve her iki ülkenin ortak çıkarına uygun şekilde çok çok ileriye götürmeye önem verdiklerini kaydeden Şükri, "Mısır her zaman Türkiye'deki kardeşlerinin yanında olacaktır. İlişkilerimizin de bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Şükri'yi Adana havalimanında karşılayan ve birlikte Mersin'e geçen Çavuşoğlu da, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin her iki tarafın da yararına olduğuna dikkat çekti. Depremzedeler için gönderdikleri yardımlardan dolayı Kahire yönetimine ve Mısır halkına teşekkür eden Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkilerde yeni sayfalar açıldığını, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Doha'da yaptığı görüşmenin de son derece verimli olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu şöyle dedi: "Bizim görüşmelerimizden sonra cumhurbaşkanlarımız artık Türkiye’de, Mısır’da nerede arzu ederlerse o görüşmeyi gerçekleştirirler. Bunun planlamasını yapmak görevi de bizim sorumluluğumuzda. Bu doğrultuda bir araya gelmeye devam edeceğiz.”

ESAD İLE GÖRÜŞTÜ

Şükri, Türkiye'den önce depremden etkilenen Suriye’ye de gitti. İç savaşın başladığı 2011'den bu yana Mısır’dan Şam’a dışişleri bakanlığı düzeyinde ilk resmi ziyareti yapan Şükri, mevkidaşı Faysal Mikdad ve Devlet Başkanı Beşar Esad ile de bir araya geldi. Mısırlı bakan Esad’a Sisi’nin Suriye ile dayanışmayı ve depremin etkileriyle yüzleşmek için Şam’ı desteklemeye hazır olduğunu teyit eden bir mesaj ilettiğini söyledi. Şükri, “Suriye halkının Mısır halkıyla insani bağı var. Şam ile koordinasyonumuz depremin ilk günlerinden itibaren başladı” ifadelerini kullandı. Politika Servisi