Kahramanmaraş'ta depremler nedeniyle ağır hasar alan metal fabrikasına ürün çıkartmak amacıyla sokulan işçiler, tavan ve kolonların çökmesi sonucu enkaz altında kaldı. Çökme sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 5 işçi yaralandı. Konuya ilişkin BirGün'e konuşan HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, "Öğrendiğimize göre; diğer fabrikalara da işçiler sokuluyormuş. Binalardan eşyalar kurtarılmaya çalışılıyor. Bu yasal değil. İnsani açıdan da doğru değil. Bu fabrikada olan arkasındaki fabrikada da yaşanabilir" dedi.

Kahramanmaraş'ta fabrika çöktü: 1 işçi öldü, 5'i yaralandı
Fotoğraf: DHA

HABER MERKEZİ

Kahramanmaraş'ta ağır hasar alan metal fabrikasına ürün çıkartmak için giren işçiler, tavan ve kolonların çökmesi sonucu enkaz altında kaldı. Çökme sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 5 işçi yaralandı.

Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Karaziyaret mahallesinde Maraş merkezli depremlerde hasar gören bir metal fabrikası çöktü.

Tavan ve kolonların çöktüğü fabrikada işçiler, enkaz altında kaldı. Bölgeye giden itfaiye ekipleri; 5 işçiyi yaralı kurtarırken, kolonun altında kalan bir işçiyi ise ölü olarak çıkardı. Yaralanan işçiler, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan ağır hasar alan fabrikanın duvarlarında ve girişteki danışma ofisinin kapısındaki iş güvenliğine ilişkin uyarılar dikkat çekti. Ofis duvarında 'İş güvenliği bu noktada başlar' ile fabrika duvarlarında 'Önce iş güvenliği' yazısının olduğu görüldü.

"GÖZALTINA ALINMALARININ BİR FAYDASI YOK"

Olaya ilişkin soruşturma başlatılırken yıkılan fabrikanın çevresinde incelemelerde bulunan HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, BirGün’e değerlendirmelerde bulundu.

Canbaz, “Emniyet etrafı kapatmış. Çelik tencere fabrikasıymış ve bina baya hasarlıymış İşçiler çalışmak için değil, malı kurtarmak için fabrikaya çağırılmış. İşçiler eşyaları çıkarırken orta kolon çökmüş ve altında kalmışlar. İşçilerin kemiklerinin kırıldığını öğrendik. Alan sarı şeritlerle çevrelenmiş. Fabrikanın sahibinin gözaltına alındığını öğrendik. Ama bir yaşam gittikten sonra gözaltına alınmalarının bir faydası yok" diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

"DEPREMLERİN SINIFSAL OLDUĞUNU DAHA NET GÖRMÜŞ OLDUK"

Alanın fabrikalarla çevrili olduğunu belirten Canbaz, "Öğrendiğimize göre; diğer fabrikalara da işçiler sokuluyormuş. Binalardan eşyalar kurtarılmaya çalışılıyor. Bu yasal değil. İnsani açıdan da doğru değil. Bu fabrikada olan arkasındaki fabrikada da yaşanabilir. Can tehlikesinin olduğu bir ortamda insanları içeri sokuyorlar ve insanları buna mecbur bırakıyorlar. İşçinin, emekçinin hakları görülmüyor. İnsan canını çok ucuz görüyorlar. Patronların gözünde işçilerin hiçbir değeri yok. Fabrika zaten girilmez haldeydi. Depremlerin sınıfsal olduğunu daha net görmüş olduk. İşçinin bir değeri yok. Bu görüntü de bunu ortaya koyuyor. Bu ağır hasarlı binanın Malatya merkezli depremden önce çöktüğünü de öğrendik" dedi.