Kahve fiyatları küresel tedarik sıkıntılarının etkisiyle 7 yılın zirvesine çıktı.

Kahve fiyatları 7 yılın zirvesinde

Brezilya’dan Vietnam’a kadar küresel tedarik sıkıntıları, olumsuz hava koşulları, navlun sıkıntıları ve gübre maliyetlerindeki artış New York’ta kahve fiyatlarının 7 yılın en yüksek seviyeye çıkmasında etkili oldu.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, Mart vadeli Arabica kontratları New York’ta yüzde 1.6 artışla pound (453.6 gram) başına 2,1675 dolara çıktı. Fiyatlar son bir yılda yüzde 90’dan fazla yükseldi.

Dünyanın en büyük kahve üreticilerinden Brezilya’da kuraklık nedeniyle üretim düşerken Kolombiya’da da aşırı yağmurlar üretime zarar verdi.

TÜRKİYE, KAHVE İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜ

Geçtiğimiz ay (1 Ekim) Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre kahve ithalatının gümrük vergisi AB için yüzde 19.5'ten yüzde 15'e, indirilirken, Gürcistan, Bosna Hersek, Güney Kore, Malezya için sıfırlanmıştı.Kahve ithalatının gümrük vergisi; Singapur için yüzde 19.5'ten yüzde 4.8'e, Venezuela için yüzde 6.5'ten sıfıra, D-8 ülkeleri için yüzde 19.5'ten yüzde 10'a diğer ülkeler için de yüzde 19.5'ten yüzde 17'ye indirildi. Listede AB sütunundan çıkarılan İsviçre ve Lihtenştayn için bu gümrük vergisi yüzde 11 olarak uygulanacak.