Kahveci esnafı zor durumda

AYCAN KARADAĞ

Yeni normalleşme sürecinde kahvehanelerin açılmasına rağmen oyun oynanmasının yasak olmasına tepkiler sürüyor. Geçen günlerde İzmir’in Karabağlar ilçesi Peker Mahallesi’nde kahvecilik yapan 59 yaşında eski muhtar Nuri Çengeloğlu ekonomik sıkıntılara dayanamayarak evinde silahla göğsüne ateş ederek intihar etti. Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven de, pandemi sürecinde 5 kahveci esnafının intihar ettiğini kaydetti.

Borçları nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşadığı öğrenilen Çengeloğlu’nun intiharından önce sosyal medyada “Ölümümden kimse sorumlu değil, artık dayanacak gücüm kalmadı, kamunun dikkatine, sevenlerimi üzdüm herkes hakkını helal etsin. Benim sonum böyleymiş” yazdığı ortaya çıktı. Çengeloğlu’nu intihara götüren süreci sosyal medya hesabından ayrıca,“Artık yeter”, “Allah’ım sabır ver, bu darlık bu sıkıntı elbet bitecek”, “Bir zamanlar toplantı yapılacak mekân olarak ricada bulunduğunuz kahvehaneler ölmek üzere. Bütün parti yöneticileri hepinize yazıklar olsun” şeklinde paylaşımlar yaptığı görüldü.

BirGün’e konuşan Çengeloğlu’nun mahallesindeki esnaf “İyi adamdı. Mahallemizde muhtarlık yaptı. Kimseyle sorunu yoktu. Borçları olduğunu biliyorduk. Evini ipotek ettirdiğini duymuştuk. Çok üzüldük. Esnaf olarak hepimiz zor durumdayız. Devletin destek olması lazım. Yoksa esnaf ölecek. Sesimizi duysunlar” ifadelerini kullandı. İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı ise “Kahveci esnafı ekonomik anlamda çok zor durumda. Devletimizin bir an önce bu konuyla ilgili tedbir alması gerekiyor. Kahvehanelerde oyunların serbest olması gerekiyor. Kahvehaneler açık ama oyun oynatılamadığı için iş yapmıyor. Müşteri gelmiyor. 12 aya yakın kahvehanelerimiz kapalıydı. Bu dönemde vakaları kahvehaneler yükseltmedi. O yüzden yeni tedbirler alınmasını istiyoruz. Kongrelerde, AVM’lerde nasıl tedbirler alınıyorsa kahvehanelerde de alınabilir. Ekonomik durumumuzu düzeltmemiz lazım. Yoksa işler iyiye gitmiyor. Esnafımız cinnet geçirmeye başladı” dedi.