Kahvehaneler kapatıldı

Ülkede koronavirüs tespit edilen toplam vaka sayısı 47 olurken İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine koronavirüs konulu ek bir genelge daha gönderdi. Genelge ile 81 ilde, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durduruldu.

Diğer gelişmeler ise şöyle:

>>AVRUPA’DAN GELENLER KARANTİNAYA ALINACAK: İstanbul Valiliği, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tedbirleri doğrultusunda Valilik koordinasyonunda Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç, Belçika ve Hollanda’dan İstanbul’a gelecek yurttaşların 14 gün süreyle karantina/gözetim altına alınacağı bildirildi.

>>YARGIYA KORONAVİRÜS ARASI: İstanbul Adliyesi’nde tutuksuz davaların duruşması 14 Nisan’a kadar yapılmayacak. İstanbul, Diyarbakır ve Ağrı’da da duruşmaların erteleneceği açıklandı.

>>ACİL DURUMLARDA KAPALI OLACAK: Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, koronavirüse ilişkin gerçekleştirdiği koordinasyon toplantısının ardından açıklama yaptı: “Avukat görüşmeleri acil durumlarda kapalı olarak yapılacak, mahkûmların telefonla konuşma süreleri artırılacak.”

>>AYM GENEL KURULU’NA SALGIN ERTELEMESİ: Anayasa Mahkemesi 19 Mart’taki genel kurulun ertelenmesine karar verdi. Yargıtay’a zorunlu haller dışında ziyaretçi girişi durduruldu.

>>IMF’DEN 1 TRİLYON DOLAR: Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Covid-19’un küresel ekonomi üzerindeki etkilerine karşı 1 trilyon dolarlık kaynağı kullandırmaya hazır olduklarını açıkladı

>>ÇORUM’DA 1 KİŞİ KARANTİNAYA ALINDI: Çorum’a yurt dışından gelen, yüksek ateş ve boğaz ağrısı şikâyetiyle aile sağlığı merkezine başvuran kişi, koronavirüs şüphesiyle sevk edildiği hastanede gözlem altına alındı.

>>RANDEVULAR İPTAL EDİLDİ: Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde ikinci bir duyuruya kadar zorunlu olmayan tüm ameliyatlar ve poliklinik randevuları durduruldu, verilmiş randevular iptal edildi.

>>İZİNLER DURDURULDU: YÖK, üniversitelerin Tıp Fakültesi Hastaneleri ve Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde görev yapan personelin yasal mazeretleri hariç yıllık izinlerinin durdurulduğunu açıkladı.

>>‘GİZLİ BELGE’ GERÇEK DIŞI: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle ilgili sosyal medya ve WhatsApp’tan “gizli belge” adıyla yayılan görselin gerçek dışı olduğunu bildirdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görsele ilişkin soruşturma başlattı.

>>KENDİNİ KORUMAYA ALDI: Muğla Marmaris’te Belediye Başkanı Mehmet Oktay ile Belediye Meclisi üyesi Ali Kırlı, Rusya’da katıldıkları fuar sonrası döndükleri evlerinde kendilerini karantinaya aldı.

>>TRAFİK SAKİNLEDİ: Salgın nedeniyle İstanbul’da trafik yoğunluğunu düşürdü. İBB’nin verilerine göre kentteki trafik yoğunluğu yüzde 27 olarak gerçekleşti. İzmir’de de toplu taşıma kullanım oranları büyük düşüş kaydetti. İzmir’de tüm toplu ulaşım araçlarına biniş sayısı önceki hafta sonuna göre yüzde 30 düştü.

>>SİNAGOGLAR KAPANIYOR: Türkiye Hahambaşılığı, Ortaköy, Şişli ve Caddebostan dışındaki sinangogların faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi.

>>TOPLUM İNANMIYOR: KONDA, koronavirüs konusunda yaptığı ilk araştırmayı paylaştı. Araştırmaya göre toplumun yüzde 45’i Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumların yeterli önlem aldığına ve topluma doğru bilgi verdiğine inanmıyor.

>>FAHİŞ ZAM YAPANDAN HESAP SORUN: Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi fahiş zamlar yapanlardan hesap sorulmasını istendi.