‘Kale’ İzmir de bayrak açtı

Liderlik tartışması sürerken, dikkat çekici bir çıkış da ‘CHP’nin kalelerinden’ biri olarak görülen İzmir’den geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, 24 Haziran seçimlerinin partide ‘acil bir değişimi zorunlu hale getirdiğini’ söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Kocaoğlu, Genel Merkez’e şöyle seslendi; “24 Haziran seçimleri, Cumhuriyet Halk Partisi’nde acil bir değişimi zorunlu hale getirmiştir. Kamuoyu ve parti tabanının talebi de bu doğrultudadır. Söz konusu değişimin Sayın Genel Başkanımızın öncülüğünde gerçekleşmesi, partimize büyük güç katacaktır. Bu düşüncelerimi kamuoyuyla saygıyla paylaşırım.”

Aziz Kocaoğlu, 24 Haziran sürecinde yaptığı konuşmalarda Muharrem İnce’nin CHP’yi toparladığı ve şaha kaldırdığına yönelik mesajlar vermişti.

Torun’dan yanıt: Rol biçmeye kalkmasın
Aziz Kocaoğlu’nun çağrısına Genel Merkez’den ilk yorum Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’dan geldi.

Açıklamanın ‘zamansız’ olduğunu savunan Torun, “Parti bir seçimden çıkmış. Sonuçları zaten değerlendirilecek. Biz örgütlü bir partiyiz. Önce ne yaptık, ne yapmalıyız. YSK bile daha bugün [dün] sonuçları açıklayacak ve elbette gerekli değerlendirme yapılacak. Yetkili kurullar karar alacak. Bu çıkışlar partiye zarar verir. Güç kullanmayalım. Herkes kendine rol biçmeye kalkmasın. Herkes bulundukları yerin sorumluluğunu taşısın” dedi.

Vekiller de tepkili
İzmir’in CHP’li Milletvekilleri de Kocaoğlu’na tepki gösterdi.

Mahir Polat “Çok talihsiz bir açıklama. Herkes kendi işine bakmalı. Bu partinin genel başkanlık sorunu yok” derken, Bedri Serter de “Herkesin açıklaması kendisini bağlar. Bu kadar kısa zamanda herhangi bir kurultay kalkışmasına gerek olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘Bir kez daha aday gösterilmeyecekti’
Tacettin Bayır, “Bunu yerel seçimlere 9 ay kala yapılması düşündürücü. Herkes kendi işini yapsın. Siyaset yapmak Aziz Bey’in işi değil. Aziz Bey, seçilmiş belediye başkanıdır ve İzmirlilere hizmet etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kocaoğlu’nun yerel seçimlerde bir daha aday gösterilmeyeceği için bu tür açıklamalarda bulunduğunu iddia eden Bayır, “Çizildiğini bildiği için yeni bir yol açmaya çalışıyor. Partiyi düşünmüyor” dedi.

“Şu anda CHP kendi içinde enerjisini harcamamalı” diyen Atila Sertel ise yerel seçimlerin kazanılmasına yönelik çalışmalara öncelik verilmesi gerektiğini söyledi. Özcan Purçu da yerel seçimlere kısa süre kala kurultay istemenin partiye ihanet anlamına geldiğini savunarak, “Belediye başkanları kurultaya karar veremez. Herkes kendi işine baksın” diye konuştu.