Kalıcı yaz saatiyle 6 milyar TL’lik enerji tasarrufu lafta kaldı

HABER MERKEZİ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 2016’da başlatılan kalıcı yaz saati uygulaması kapsamında 6 milyar TL’lik tasarruf edildiği yönündeki açıklamasını doğrulayacak bir veri olmadığını söyledi.

Uygulamanın, “Yıllık 2,5 milyar TL tasarruf” hedefiyle yola çıktığını anımsatan Özdağ, açıklanan hedeflerle bugün ortaya konulan hedefler arasında dağlar kadar fark olduğunu belirtti.

Dönmez’in yıllık 1.13 milyar kilowaatsaat tasarruf edildiğini ileri sürdüğünü kaydeden Özdağ, “Yılda 1.13 milyar kilowaatsaat 2020 yılı tüketim verileri esas alındığında yıllık binde 3,7’lik bir tasarruf anlamına geliyor. Ancak bunu kanıtlayan bilimsel bir veri henüz ortada yok. Yani bu açıklama doğru olsa bile hedeflerin çok gerisinde kalındığı görülüyor"diye konuştu.

TÜKETİM ARTTI

EMO’nun, “Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Aylık Elektrik İstatistikleri Raporu”ndaki elektrik tüketim verilerini paylaşan Özdağ, “Raporda, yaz saatinin kalıcı olarak uygulanmaya başlandığı 2016 ve 2017 yıllarının ilk aylarında gereksiz bir elektrik tüketimi yaratıldığı görülüyor” dedi. 2016’nın Kasım ve Aralık aylarındaki elektrik tüketiminin 2015’in aynı dönemine oranla sırasıyla yüzde 6,66 ve yüzde 5,97 arttığını vurgulayan Özdağ, şunları kaydetti:

“Aralık 2016 ve Ocak 2017`de, Türkiye`nin elektrik ihtiyacının karşılanamadığı doğalgaz ve elektrik üretim krizi yaşandı. Bu nedenle bu aylardaki tüketim artışları, elektrik verilemediği için baskılandı. Buna rağmen elektrik tüketim artışı Ocak 2017`de de yüzde 5,75 oldu. Artış oranı Şubat 2017`de yüzde 6,22, Mart 2017`de ise yüzde 6,43`e ulaşmıştır. Uyarıları dinlemeyen, kış saati uygulamasını kaldıranların yaşattığı bu zarara ek olarak, sanayide ve hizmet sektöründe üretim ve verimlilik de olumlu etkilenmedi. Ayrıca, AB ülkeleriyle açılan zaman farkı, ihracat ilişkilerini de olumsuz etkiledi. Binalarda yakıt tüketimi arttı, işyerleri geç aydınlanan gün için daha fazla elektrik öderken, kaza sayısı ve asayiş sorunları katlandı.”