KCK Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Duran Kalkan, PKK’nin silah bırakması çağrılarına “Gerilla silah bırakmaz, demokratik...

KCK Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Duran Kalkan, PKK’nin silah bırakması çağrılarına “Gerilla silah bırakmaz, demokratik sistem içerisinde görev ve sorumluluk üstlenir” karşılığını verdi.
Fırat Haber Ajansı’na konuşan Duran Kalkan, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü de öngören bir genel af çıkartılırsa, o zaman PKK silah bırakmayı değil de, ateşkes ilan etmeyi tartışabilir” Dedi.  Kalkan, devletle görüşmeler olup olmadığı sorusunu “Bu soruya şimdi ben ne evet derim, ne de hayır derim” diyerek yanıtladı.
Kalkan, siyasi genel af karşılığı silah bırakılması yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Kürt sorunun çözümü öyle genel aflık bir sorunu değildir. Ancak bir genel af çıkartılırsa, o zaman PKK silah bırakmayı değil de ateşkes ilan etmeyi, 99’daki gibi süresiz bir ateşkes ilanını kararlaştırma gibi hususları düşünebilir, savaşı durdurmayı tartışabilir, ama silahı bırakmayı değil. Ateşkes, çatışmasızlık, savaşı durdurma PKK'nin demokratik gelişmeler karşısında tartışabileceği hususlardır.Gerilla silah bıraksa, otuz yıl öncesine, PKK’den önceki döneme dönülür.”

NE EVET NE HAYIR
Yabancı basın organlarında PKK ile devletin görüşmelere başladığı yönünde haberler çıktığı, bu yöndeki bilgilerin doğru olup olmadığı şeklindeki soruyu da yanıtlayan Kalkan, “Bu soruya şimdi ben ne evet derim, ne de hayır derim. Bu sorunun cevabının ne olduğunu gelecek gösterecek. Herkes de gerçekleri öğrenecek, anlayacak. Ancak Kürt sorununda mevcut durum zaten dolaylı bir müzakere durumu, tartışma durumudur. Biz böyle algılıyoruz, ele alıyoruz ve bu temelde yaklaşıyoruz” dedi.