TRT, 11 Temmuz 2008 Cuma günü özel bir yayınla seyircilerinin karşısına çıkıyor. "Unutturulmaya çalışılan gerçekleri unutturmamak için, yüreklerdeki bu sessiz...

TRT, 11 Temmuz 2008 Cuma günü özel bir yayınla seyircilerinin karşısına çıkıyor.  "Unutturulmaya çalışılan gerçekleri unutturmamak için, yüreklerdeki bu sessiz acıya ortak olunduğunu anlatmak için, hafızaları taze tutmak için" düşüncesiyle yola çıkılarak yakın tarihimizin en karanlık sayfalarından biri olan Bosna Savaşı (1992-1995) esnasında yaşanan Srebrenitsa Soykırımı"nın 13. Yıldönümü nedeniyle hazırlanan program Türkiye saati ile 07:00’den başlayarak tam 26 saat sürecek. TRT INT ve TRT TÜRK Kanallarından gerçekleşecek ve Ankara Arı Stüdyosu’ndan gün boyu yapılacak canlı yayın sırasında Bosna/Srebrenitsa’dan naklen yayınlar, belgeseller, dramalar ve filmlerle, stüdyo konukları ve telefon bağlantılarıyla, yaşananlar bir kez daha gözler önüne serilecek.

Katliamda Uluslararası Kızılhaç Örgütü verilerine göre 200.000 kadar Boşnak dünyanın gözü önünde sistematik bir soykırıma tabi tutulmuştu. Programda son bulunan toplu mezarlardan çıkarılan şehitlerden kimliği belirlenebilmiş olan 300 kişi bir cenaze töreniyle tekrar toprağa verilirken, TRT de orada olacak ve saat 11:00‘den itibaren Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Srebrenitsa Potocari şehitliğindeki anma törenleri, TRT INT ve TRT TÜRK kanallarından naklen verilecek. Ayrıca soykırımın bütün boyutlarıyla işlendiği bir açıkoturum programı da yine Srebrenitsa’dan canlı olarak yayınlanacak. TRT’nin  “Mavi Kelebeğin İzinde” adlı 26 saat sürecek yayınıyla dünyanın kalbi Srebrenitsa’da atacak.

 

MAVİ KELEBEĞİN GİZEMİ

Bosna ve Kosova’daki katliamlarda öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarlardaki cesetler toprağa karıştıkça, toprağın besleyiciliğini artırmışlar ve bu da bölgede bulunan misk otu ya da yavşan otu olarak bildiğimiz bitkinin coşup fışkırmasına, ve bu da yalnızca bu bitki ile beslenen mavi kelebek nüfusunun artan besin miktarına paralel olarak artmasına sebep olmuş. Olay basına yansıyınca yerel halk da araştırmaya katılmış ve öncelikli bölgeler belirlenip bu yolla pek çok toplu mezara ulaşılmış.