Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya'da 7 yıl aradan sonra ilk kez Zika virüsü vakasının tespit edildiği bildirildi. Kamboçya Sağlık Bakanlığı virüsün yayılmaması için önlem alındığını duyurdu.

Kaynak: AA
Kamboçya'da 7 yıl aradan sonra Zika virüsü vakası tespit edildi
Fotoğraf: AA (Arşiv)

Kamboçya'da 2016 yılından bu yana ilk kez Zika virüsü vakası tespit edildi. 

Yerel basındaki haberlere göre, Kamboçya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkede 7 yıl aradan sonra ilk kez Zika virüsü vakasının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, Kampong Thom bölgesinde 7 yaşındaki kız çocuğun dang humması şüphesiyle 18 Eylül'de hastaneye kaldırıldığı ve 21 Eylül'de test sonucunun Zika pozitif çıktığının teyit edildiği duyuruldu.

Zika virüsünün gebelere bulaşması halinde ölü doğumlara neden olabildiği belirtilen açıklamada, enfeksiyon belirtileri gösterenlerin ivedilikle sağlık kurumuna başvurmaları gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, virüsün yayılmaması için önlem alındığı kaydedildi.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

Zika virüsü, insanlara "Aedes" cinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşıyor.

Kan, cinsel ilişki ve gebelerde anneden bebeğe bulaştığı tespit edilen Zika virüsüne, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı.

Ateş, gözlerde kızarma, istifra, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler gösteren hastalığın, özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Buna karşın Zika enfeksiyonlarında hastalar genellikle bir hafta içinde iyileşebiliyor ve virüs nedeniyle ölüm oranlarının düşük olduğu ifade ediliyor.