Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, AKP'li milletvekillerine, “İktidarınız kadar Alevilere karşı ayrımcı olan başka iktidar görmedim’’ sözleri, TBMM Genel Kurulunda....

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç"in, AKP"li milletvekillerine, “İktidarınız kadar Alevilere karşı ayrımcı olan başka iktidar görmedim’’ sözleri, TBMM Genel Kurulunda gerginliğe neden oldu. Genç’e yanıt veren Devlet Bakanı Mehmet Aydın, “Alevi ve Bektaşi kültüründe incinmeye rağmen incitme yok. Halis Alevi ve Bektaşi kültürü adına sizi protesto ediyorum’’ dedi. Genç, TRT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 7 maddesi üzerinde önerge verdi.  Konuşmasına, “Sayın Başkan ve değerli milletvekilleri, size bir tavsiyede bulunuyorum, TRT Genel Müdürü’nü buradan çıkartın. Bir de Meclise karşı saygılı olun’’ diyerek sözlerine başlayan Genç’e, AKP’li milletvekilleri tepki gösterdi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in maaşıyla ilgili Meclise doğru bilgi vermediğini öne süren Genç, “Meclis Başkanvekilinin yerinde olsam bu bürokratı Meclise sokmazdım. Buraya gelecek her bürokratın Meclise saygılı olması lazım. Milletvekillerinin soracağı sorulara doğru yanıt vermesi lazım’’ dedi.

TRT’yi ‘’çiftlik’’ olarak niteleyen ve kurumun bu durumdan kurtarılması gerektiğini öne süren Genç, Kuruma, Genel Müdür ve Bakanın iki dudağından çıkan sözle eleman alındığını savundu. ‘’Sevgilisini alıyor, dostunu alıyor. Dostunun dostunu alıyor. Burada hukuk işlemiyor’’ diyen Genç’e, AKP’liler, "Doğruları söyle’’ diye tepki gösterdi. Genç de bunun üzerine ‘’Orada kimlerin kimlerle ilişkisi olduğuna bir bakın’’ karşılığını verdi. Genç, geçtiğimiz günlerde yanına 2 gencin geldiğini, bu gençlerin adli ve idari yargıyı sınavını 2 kez yüksek puanla kazandıklarını, ancak Munzur Festivali’ne katıldıkları gerekçesiyle işe yerleştirilmediklerini söylediklerini iddia eden Genç’e, AKP’lilerin ‘’buna inandın mı?’’ diye laf atmaları üzerine, konuyu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’e sormalarını istedi. ‘’Sizin iktidar kadar Alevilere karşı ayrımcı zihniyette olan bir iktidar görmedim’’ diyen Genç’e AKP milletvekilleri, ‘’Mehmet Moğultay, Mehmet Moğultay’’ diye seslendi.

 

‘’ALEVİLİĞİN ÖZÜNDE İFTİRA

Genç’e yanıt veren Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise, “Bilmeden konuşma yoktur. Kasıtlı konuşma yoktur, yalan yoktur, iftira yoktur. Kırma yoktur. İncinmeye rağmen incitme yoktur. Halis Alevi ve Bektaşi kültürü adına sizi protesto ediyorum’’dedi. 4,5 yıl Diyanet İşleri Başkanlığından sorumlu bakan olarak görev yaptığını ve bu sürede, birçok toplantıda Alevileri onları sevgi ve kardeşlik içinde kucakladığını söyleyen Aydın, şöyle devam etti: ‘’İnsanların yararlanması için ilk defa yurtdışına modern alevi dedelerini gönderdik. Yine modern Türkiye tarihinde ilk defa karar verdik. Israrla, inatla ve sevgiyle devam ettiriyoruz. Alevi-Bektaşi kaynaklarının en mükemmel şekilde insanımıza kazandırıyoruz. İnşallah burada lüzumsuz konuşmalarınızın bir kısmından vazgeçersiniz. O kaynakları okursunuz. Aleviliğin yarısını bilseniz, burada yaptığınızı yapmazsınız.’’ Komisyon sırasına yürüyerek laf atan Genç’e Aydın, “Ben sizi dinledim. Yerinize oturun’’ dedi. Bunun üzerine Genç, konuşmasıyla Aydın’ı kastetmediğini söyledi. Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar’ın ‘’Alevi kardeşlerimizi bu kadar üzmeyelim’’ sözlerinin ardından, tartışma sona erdi.