HDP, bugün Diyarbakır ve İstanbul’da eş zamanlı etkinliklerle Demirtaş’ın adaylığını açıklayacak. Demirtaş’ın kampanya süresince serbest kalması için başvuru yapılacak

‘Kampanya döneminde serbest kalsın’

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

HDP, Cumhurbaşkanı adayını bugün ‘resmen’ açıklıyor. Edirne Cezaevi’ndeki eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı adayı olarak Diyarbakır ve İstanbul’da aynı anda açıklanacak.

Eş Genel Başkanlardan Sezai Temelli, saat 17.00’de İstanbul Abbasağa Parkı’nda bileşenleri olan sol ve sosyalist partilerin de katılımıyla gerçekleştireceği etkinlikte Demirtaş ismini açıklayacak. Aynı anlarda partinin diğer Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Diyarbakır’da bulunan Demir Otel’de açıklama yapacak. Buldan’ın yanında ittifak görüşmelerinde sona yaklaşılan Kürt partilerinin temsilcilerinin de olabileceği ifade edildi. Demirtaş’ın adaylığı HDP Meclis Grubu alacağı kararın ardından yarın YSK’ye iletilecek.

‘Rengarenk’ logo
Demirtaş’ın adaylığının ilan edilmesiyle birlikte HDP’de 24 Haziran seçimleri için kampanya süreci de resmen başlayacak. Bu kapsamda düzenlenecek etkinliklerde Demirtaş’ın adaylığıyla ilgili logo ve slogan da açıklanacak. Ülkedeki farklı kesimleri sembolize eden renkli bir kampanya logosunun tasarlandığı öğrenildi.

‘Serbest kalsın’ başvurusu
Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olduğuna ilişkin kararı YSK’ye iletmeye hazırlanan parti yönetimi, ek bir başvuru daha yapacak. YSK’den, cezaevi koşullarında seçim kampanyası yürütmesi mümkün olmadığından Demirtaş’ın kampanya süresince serbest bırakılması istenecek.

Sosyal medya merkezli kampanya
Demirtaş’ın adaylığıyla ilgili sürdürülecek kampanyayla milletvekili genel seçimleri için yapılacak çalışma bir arada yürütülecek. Kampanya süresince birbiriyle çelişmeyen ve birbirini tamamlayan söylemler tercih edilecek. Demirtaş’ın kampanyasında ağırlıklı olarak sosyal paylaşım ağları kullanılacak.

***

Kürt ittifakı girişimi

DÖRTLÜ ittifaka davet edilmeyen HDP, Kürt partileriyle yürüttüğü çalışmalarda sona geldi. ‘Kürt İttifak Girişimi’ olarak adlandırılan ittifakla seçimlere girilmesine yönelik girişimler hızlandırıldı. Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi, Kürt Demokratlar Platformu, Kürdistan Özgürlük Partisi, Kürdistan Sosyalist Partisi ve AZADİ Hareketi ‘Kürt Seçim İttifakı’nı kurdu. İttifak heyeti önceki gün HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile bir araya geldi. Görüşmede Kürt ittifakı ile seçimlere gidilmesi konusunda HÜDA-PAR’dan olumlu görüş alındığı belirtildi. Heyet bugün HDP ile bir araya gelecek. HÜDA-PAR’a mesafeli yaklaşan HDP’nin son gelişmelerden sonra tavrında yumuşama olduğu bildirildi.