Kamu bankaları tüketici kredilerinde faiz oranlarını peş peşe indirirken, CHP’li Yavuzyılmaz ‘kaynak maliyeti’nin altında açıklanan oranlarla bankaların zarara uğratıldığını kaydetti. Yavuzyılmaz, “Hükümet bankalara baskı mı yapıyor?” diye sordu

Kamu bankaları zarara uğratılıyor

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durgunluk ve finans piyasalarındaki tedirgin bekleyiş devam ederken, kamu bankalarınca peş peşe tüketici kredilerinde faiz indirimi kararları açıklanıyor. Son olarak Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, Türkiye’de üretilen binek ve ticari taşıtlar için kredi faizini aylık yüzde 0,49-0,69 aralığına düşürdü.

Kamu bankaları daha önce de konut kredisi faiz oranını 0,99’a çekmişti. Merkez Bankası ise politika faizini son bir buçuk ayda toplam 7,5 puan birden indirerek yüzde 16,50’ye çekmişti.

Bu faiz indirimlerinin ekonomik durgunluğu bertaraf etmesi amaçlanıyor; ancak bankaların ‘kaynak maliyeti’nin, açıklanan yeni faiz oranlarının üzerinde olduğu ifade ediliyor. Bu da kamu bankalarının zarara uğratıldığı anlamına geliyor.

NEGATİF FAİZ POLİTİKASI

Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, hükümetin kamu bankaları üzerinden ekonomik durgunluğu bertaraf etmeye çalıştığını, ancak kullandığı yöntemlerin yine kamu zararı doğurduğunu belirtti. Yavuzyılmaz, “Şu an mevduata yüzde 14-14,5 dolayında faiz uygulanırken, konut kredisinde yıllık basit faiz oranı yüzde 11,88. Yani bu haliyle ‘negatif faiz politikası’ uygulanıyor. Hükümet kamu bankaları üzerinden kırıp döktüğü ekonomiyi kurtarmaya çalışırken, olan kamu teşebbüslerine, yani vatandaşa oluyor” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi veren Yavuzyılmaz, Albayrak’a şu soruları yöneltti:

>> “Kamu bankalarınca 0,99 faiz oranı ile konut kredisi, 0,49-0,69 faiz oranlarıyla taşıt kredisi verileceği açıklandı. Bu faiz oranları bankaların kaynak maliyetlerinin altında mıdır? Öyle ise bu krediler, kaynak maliyetinin altında kalmasına rağmen neden kullandırılmaktadır?

>> Kredilerin bu şekilde kaynak maliyeti altında kullandırılması ile kamu bankaları zarara uğratılmakta mıdır?

>> Kamu bankalarının kaynak maliyeti altında kredi faiz oranı vermeleri için hükümetçe bir baskı yaratılmakta mıdır?”

BETER BİR KRİZE DAVET

Ekonomi yazarı Mustafa Sönmez de kamu bankalarının taşıt kredisi faizlerini düşürmesine ilişkin sosyal medyada yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullandı: “Kamu bankalarına zarar pahasına düşük faizle konut ve otomobil kredisi verdiriyorlar. Varlık Fonu borçlanıp şirket kurtarıyor. Merkez Bankası kaynakları hortumlandı. Bütün bunlarla ekonomi çukurdan çıkarılmaya çalışılıyor ama kamu maliyesi batağa sokuluyor. Bu, beter bir krize davet.”