Kamu çalışanlarına Meclis’te polis engeli
Fotoğraf: Evrensel

Ankara’da Sendikalar ve Konfederasyonlar Platformu'nun TBMM Çankaya kapısında yüzde 2 sendika barajı düzenlemesine karşı yapmak istediği açıklamayı polis engelledi. AKP’nin sendikalara toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için yüzde 2 barajı koşulu getiren kanun teklifine karşı platform dün, TBMM Çankaya kapısı önünde açıklama yapmak istedi. Orman-İş, Eğitim-İş, Birleşik Kamu-İş sendikalarının aralarında olduğu Sendikalar ve Konfederasyonlar Platformu’nun Meclis önünde yapmak istedikleri açıklamaya polis izin vermedi.

Emekçiler Ankara’da Meclis Parkı’ndan İçişleri Bakanlığı’na kadar polis ablukası altına alındı. Burada Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, sadece basın açıklaması yapılacağını belirterek polise, “Biz buraya kavgaya gelmedik. Bakın, memlekette asker, polis 900 bin kişi var; sendika hakkı yok ve Memur-Sen ile Kamu-Sen’in aldığı 700 küsur lira parayı bu memurlar alamıyor. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Meclis’in kapısında açıklama yapmanın kime, ne zarar var?” diye sordu. Bunun üzerine, sendikacılara Madenci Anıtı’nda açıklama yapabilecekleri söylendi.

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Madenci Anıtı önünde şu açıklamayı yaptı: “AKP, memurundan korkuyor mu? Bunların cevabını arıyoruz. Burada daha yüzde 1 baraj meselesi bitmemişken; Danıştay iptal etmişken yandaş hükümet destekli Memur- Sen ve Kamu-Sen, çalışanları hiçe sayarak yüzde 2’yi getirmiştir. Sanmasınlar yüzde 2 ile kalacak. Yarın yüzde 3’e yüzde 5’e çıkartmaya çalışacaklar ama baraj varsa, sandık da var. Sandıkta kamu çalışanları hesabını soracak.”

250 BİN MEMUR MAĞDUR

Sendikalar ve Konfederasyonlar Platformu adına ASİM-Sen Genel Başkanı Özgür Karaca da şunları söyledi: “Anayasal örgütlenme özgürlüğünü ve demokrasimizi onarılamaz şekilde yaralayacak yüzde 2 sendika barajı kanun teklifi geçen hafta sadece yandaş konfederasyonların desteğiyle Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin yasalaşması halinde, 250 bini aşkın kamu çalışanı mağdur olacak, telafisi mümkün olmayan mali kayba uğrayacaktır.” ANKA