Erdoğan, özelleştirmelere hız verdi. Gelecek yıl da limanlardan TEİAŞ’a, kamuya ait çok sayıda taşınmaz ve şirket, yok pahasına satılıp yok edilecek.

Kamu elden çıkarılıyor!

HABER MERKEZİ

Milyonlar, ekonomi politikaları nedeniyle yoksullaştı. Alım gücünün düşmesi, fırlayan döviz kuru, durdurulamayan enflasyon halkın omuzlarında büyük bir yük. AKP’ye olan öfke büyüyor. İktidarı sallantıda olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 20 yıllık iktidarı süresince satmaya fırsat bulamadığı kamu değerlerini ‘elden çıkartmak için’ hızlandı. 2022 yılında da özelleştirmeler tam gaz devam edecek. Kamuya ait değerler özele peşkeş çekilecek.

Limanlar, HES’ler birer birer elden gidiyor

Yeni satılacak yerler Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer aldı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ), Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, Taşucu Limanı ve Geri Sahası ve bazı hidroelektrik santrallarının özelleştirme işlemleri gelecek yıl içinde tamamlanacak. Ayrıca dün yayınlanan Resmi Gazete’de kamuya ait değerli arazilerine yönelik yeni özelleştirme kararları yer aldı. Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı için Eylül ayında teklifler alınmıştı. Ekim ayında nihai pazarlık görüşmeleri tamamlanıp onaya sunulmuştu. İstanbul’un önemli zenginliklerinden olan bu yat limanının satışı gelecek yıl tamamlanacak. Taşucu Limanı, Akköprü ve Topçam hidroelektrik santrallarının (HES) satışı için eylül ayında yapılan ihalenin onay ve devir süreci devam ediyor. Taşucu Limanı ve Geri Sahası’nın satışı da 2022’de bitmiş olacak. Kepez 1, Kepez 2, Dereiçi ve Koyulhisar HES’lerinin satışı da 2022’de gerçekleştirilecek. 2021 yılı Eylül ayında özelleştirilmesi amacıyla ilana çıkılan Girlevik ve Çal HES’lerinin ihale süreçleri gelecek yıl sonuna kadar tamamlanacak ve sonuçlar onaya sunulacak.

4 milyar TL kâr eden TEİAŞ özelleştiriliyor

Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) halka arz yöntemiyle özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları gerçekleştirilecek. Sermayesi 12,8 milyar lira olan TEİAŞ’ın 2020 sonu itibarıyla personel sayısı 8 bin 56 olarak kayıtlara geçti. Şirket bünyesinde bir merkezi Milli Yük Tevzi İşletme Müdürlüğü’nün yanı sıra 9 da Bölgesel Yük Tevzi İşletme Müdürlüğü bulunuyor. Geçen yıl dönem kârı ise 4 milyar 648 milyon lira olarak açıklanan şirketin aktif varlıklarının değeri 27,8 milyar lira olarak hesaplandı.

Ocak-eylül arasında 1 milyar liralık satış

Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca satış ve devir işlemi tamamlanan özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı, 2020 yılında 147 milyon lira iken, 2021 yılının ocak-eylül döneminde 1 milyar 47 milyon lira olarak gerçekleşti.

***

Kıymetli araziler yok olacak

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında da özelleştirme kararlardı yer aldı. Değerli arazilere yönelik özelleştirmeler şu şekilde:

•Ankara Çayyolu’ndaki araziye ilişkin imar planı değişikliklerine yapılan itirazlar reddedildi. İmar planlarının yeni haliyle uygulanmasına karar verildi.

•Sakarya Arifiye’deki araziye ilişkin Ticaret Alanı, İmalathane Tesis Alanı, belediye Hizmet Alanı, Park, Demiryolları Koruma Kuşağı ve Taşıt Yolu” kullanım kararları getirilmesine yönelik imar planı değişikliklerinin onaylanmasına karar verildi.

•Şeker Fabrikaları’na ait Samsun Havza‘daki arazinin imar planlarında yapılan değişikliği onaylanmasına karar verildi.

•Tekirdağ Kumbağ‘daki arazi, Karayolları’na ait İzmir Seferihisar Payamlı’daki arazi ve üzerindeki yapılan özelleştirme kapsamına alınmasına karar verildi. Bu taşınmazlarla ilgili satış, kiralama işletme haklarının tesisi, inşaat yaptırma yöntemlerinden biri veya birkaçının birlikte uygulanarak 31 Aralık 2025’e kadar özelleştirilmesine karar verildi.