Kamu emekçilerinden iktidara kırmızı kart

BirGün Ege

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, insanca yaşayacak bir ücret talebiyle yaptığı eylemde, ‘Artık Yeter’ yazılı kırmızı kartlar taşıyarak iktidarın emek düşmanı politikalarına tepki gösterdi.

Konak Kemeraltı Çarşısı girişinde yapılan basın açıklamasında, sahte enflasyon rakamlarıyla düşük ücrete mahkum edilmek istendiklerini belirten KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven şunları söyledi: “Türkiye ortalama bir kamu emekçisi yıllık gelirinin yüzde 35’ni vergi olarak devlete geri veriyor. Karşılığında ise özellikle son 10 yıldır düşük yüzdelik zamlarla sistematik olarak yoksullaştırılıyor. Emekçiler kredi borçlarıyla kıskaca alınmış durumda. Mart 2021 itibarıyla 28.3 milyon kişinin toplam ihtiyaç kredisi borcu 412 milyar liraya çıktı. Krizi lehine çevirmekte ustalaşmış olan AKP, yıllardır emekçilerin alın terleriyle oluşmuş kaynakların patronlara aktarılmasında, doğanın talan edilmesinde ve kamu kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmesinde salgın dönemini de fırsata çevirmiş durumda” dedi.

İnsanca yaşanabilecek bir maaşın hakları olduğunu söyleyen Güven, şunları dile getirdi: “Gerçek bir toplu sözleşme mücadelesinde; vergi diliminin yüzde 15’de sabitlenmesi vergide adalet için Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesi TİS sürecinde bütün kamu emekçilerini, kayıplarımızın giderilmesi, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi ve grevli-toplu sözleşmeli sendika hakkı için işyerlerimizden başlayarak taleplerimiz etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.”