Kamu görevlileri AKP gönüllüsü gibi çalışıyor
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

14 Mayıs seçimleri öncesi yurt dışında oy kullanma işlemleri dün sabah başladı. 73 ülke ve 156 merkezdeki yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemi 9 Mayıs'ta sona erecek.

Oy kullanma işlemlerinin başlamasının ardından iktidarın propaganda yasaklarını kamu görevlileri eliyle ihlal etmeye başladığını bildiren HDP'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “Kamu görevlileri, seçimlere gölge düşürmemeli” dedi.

Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından görevli temsilciler ve gözlemciler tarafından oyların güvenliğinin sağlanacağını ancak öncesinde çeşitli sorunların yaşandığını bildiren Tiryaki, “Bayraklarla kitlesel şekilde oy kullanma yerlerinin önünde gövde gösterileri yapılıyor. Diğer seçmenler ve oy toplanan ülkeler açısından güvenlik zafiyeti oluşuyor. Propaganda yasakları ihlal ediliyor. Aslında yurt dışında Ülkü Ocakları, Osmanlı ocakları gibi birimler müdahale etmezse seçimler güvenli şekilde yürür” diye konuştu. İktidar propagandasına kamu görevlilerinin de alet edildiğini bildiren Tiryaki, “Konsolosluk görevlileri, ataşeler, memurlar devletin değil de AKP’nin memurları gibi davranıyorlar. Seçim çalışmalarının yürütüldüğü dönemde de bu bir sorundu oy kullanma günü için de aynı sorun geçerli. Diyanet’in Avrupa’daki örgütleri, büyükelçilikler, konsolosluklar hükümetin propagandasına aracılık ediyor. Tarafsız olması gereken kuruluşların seçimin tarafsız ve bağımsız olması zorunluluğuna gölge düşürdüğü kesin bir gerçektir” dedi. 

DÖRDE KARŞI BİR MÜCADELE

CHP Bremen Birliği Başkanı Bahar Altuntaş ise tüm usulsüzlük girişimlerine hazır olduklarını bildirdi. Son seçimde ilk üçe giren partilerin yurt dışı sandıklarında temsilci bulundurabildiğini, bu kez temsilcilik haklarının AKP, CHP ve MHP’ye ait olduğunu anımsatan Altuntaş, “Biz, resmi görevlileri de hesaba kattığımızda her sandıkta dörde karşı bir mücadele ediyormuşuz gibi düşünüyoruz. Bir sandıkta altı müşahit görevlendirdik. Cumhurbaşkanlığı için ayrı müşahitlerimiz var” dedi.