Kamu kaynakları yağmalanıyor

Bolivya’nın eski devlet başkanı Evo Morales, kendini devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in ülkedeki lityum sanayisini çok uluslu şirketlere devretmeyi amaçladığını duyurdu.

Bolivya’nın eski devlet başkanı Evo Morales, ABD destekli darbeyle kendini devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in ülkedeki lityum sanayisini çok uluslu şirketlere devretmeyi amaçladığını belirterek ülke kaynaklarını yağmalamakla suçladı.

‘GELECEĞİMİZ TEHLİKEDE’

Morales, "Sözde hükümet, ülkedeki lityum projesini çokuluslu şirketlere devretmek için düzenlemeler yapıyor. Bu, anayasaya ve ülkenin çıkarına aykırı olmakla birlikte, ülkenin geleceğini riske atıyor. Geleceğimizi tehlikeye atmaya ne hakkı var? Hatırlamalıyız ki, yerlilerimize yönelik baskı çoğunlukla lityum nedeniyle uygulanmıştır" açıklaması yaptı.

Yönetimine yönelik kumpasın ABD yönetimi tarafından kurulduğunu hatırlatan Morales, ABD’nin bunu en büyük lityum rezervlerini ele geçirmek için yaptığının altını çizdi. Morales, "Kendi lityum sanayi projemiz vardı, ABD bizim bu politikamıza göz yumamazdı" dedi.

İFLASA SÜRÜKLÜYOR

Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket’in başkan adayı Luis Arce de geçici başkan Anez’in Morales döneminde yapılan anlaşmaları feshetmeye başladığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Anez’in devlet işletmelerini iflasa sürükleyerek özelleştirmeyi amaçladığını hatırlatan Arce, "Lityum ihracatı için sözleşme imzalamak üzere Alman bir şirketle (ACI System) anlaşmaya varmıştık. Ancak bu anlaşma siyasi bir kararla paralize edildi" demişti.