Kamu müteahhitleri yaptığı basın açıklamasında, kamunun inşaat ihalelerine kimsenin katılmadığını belirtti. Açıklamada, "İhalelere katılım olmuyor. Bunun asıl nedeni ne yazık ki güvensizlik… Kamu yatırımları ihalelere katılım olmadığından olayı duracak” denildi.

Kamu müteahhitleri: Kamu yatırımları ihalelere katılım olmadığından olayı duracak
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

BirGün’ün 11 Eylül’de “Sistem çöküyor” başlığıyla yayımladığı ve kamunun yüzlerce inşaat ihalesinin iptal edilmesini gündeme taşımasının ardından müteahhitler bir yazılı açıklama yaptı.

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği’nden (KAMİAD) yapılan açıklamada, müteahhitlerin kamu kurumlarının ihalelerine "güvensizlik" nedeniyle katılmadığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

"Başta; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere, kamu kurumları yaklaşık maliyetlerde kullanılan birim fiyatları bu yıl üçüncü kez güncellemelerine rağmen ihalelere katılım olmuyor. Bunun asıl nedeni ‘yüksek enflasyon’ gibi görünse de asıl nedeni ne yazık ki güvensizlik.

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) olarak, geçtiğimiz yıllarda ihale alıp maliyet artışlarından dolayı taahhütlerini yerine getirmeyen binlerce yüklenici firmayı temsilen; verilen desteklerin yetersiz olduğunu her platformda dile getirdik. Geçtiğimiz yıllarda kamudan yapım, mal alımı ve hizmet ihalesi alıp yaşanan maliyet artışlarından dolayı hareket etme kabiliyetini yitiren kamu müteahhitlerine ivedilikle; koşulsuz tasfiye hakkı, reel fiyat farkı, teminat affı getirilmelidir. Bu destekler verilmediği takdirde güvensizlik daha da artacağından dolayı kamu yatırımları ihalelere katılım olmadığından olayı duracaktır."

HASTANE, YOL VE KONUT YAPILAMIYOR

Öte yandan BirGün’ün 11 Eylül’de “Sistem çöküyor” başlığıyla yayımladığı haberde de, “Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle şirketler, kamunun inşaat ihalelerine katılmıyor. Son üç ayda 102 hastane inşaatı ve tadilatı ihalesine kimse katılmadı. Okul, yol, baraj, yurt ve konut yapımı ihalelerine de kimse girmiyor” ifadeleri yer almıştı.

Haberde, sadece son 3 ayda Sağlık Bakanlığı’nın 102 hastane yapımı, tadilatı ve inşaat tamamlama ihalesine hiçbir inşaat şirketi katılarak telif vermediği belirtilmişti. Yine müteahhitler katılmadığı için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 76, valiliklerin 45 ve TOKİ’nin de 31 ihalesinin iptal edildiğini vurgulanmıştı.