Kamuda çalışan işçinin ücreti  en düşük 4 bin 800 lira olmalı

Kamuda yaklaşık 700 bin işçi için 2021-2022 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği görüşmeler başlarken Türk-İş ve Hak-İş kamu işçisinin en düşük brüt ücretinin 4 bin 800 TL’ye yükseltilmesini, 2021-2022 için ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon oranına yüzde 3 refah payı talep etti.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız bakanlıkta bir araya geldi. Ağar ve Yıldız, 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne dair ortak taleplerini Bakan Bilgin’e sundu. Türk-İş ve Hak-İş, kamu işçisinin en düşük brüt ücretinin 4 bin 800 TL’ye yükseltilmesini, 2021-2022 için ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon oranına yüzde 3 refah payı talep etti.

Sorunların çözüme kavuşmasını bekliyoruz

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, geçmiş yıllarda kamuda çalışan 200 bin civarında işçi adına toplu iş sözleşmesi yapılırken bugün 700 bin civarında kamuda çalışan işçi adına toplu iş sözleşmesini yapacaklarını hatırlattı. Ağar, “Bizim anlayışımız toplu iş sözleşmesini masada bitirmektir. Bugüne kadar hep bu anlayışla toplu pazarlık görüşmelerini sürdürdük. Çünkü bize göre, masada sonuçlanan toplu iş sözleşmeleri, her iki tarafın yararınadır. Tekliflerimizi bu anlayışla hazırladık. Amacımız, işçilerimizin geçim şartlarını iyileştirecek ücret artışlarının ve sosyal yardım ödemelerinin sağlanmasıdır. İmza altına alacağımız Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü ile mevcut sorunlarımızın çözüme kavuşmasını bekliyoruz. İşyerlerine barış ve huzur getirmesini amaçlıyoruz” dedi.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız ise Türk-İş ve Hak-İş’in 17 maddeden oluşan ortak bir teklif hazırladığını anlattı. Yıldız, 700 bin kamu çalışanının sözleşmeyi merakla ve heyecanla beklediğini belirterek, bu sözleşmede kamu çalışanları için ortak bir standart getirmeyi hedeflediklerini ve sözleşmeyi kapsamlı, yapıcı, düzenleyici ve makul, bir oranda ortaya koyduklarını ifade etti.

DHA