Hükümetin sarı sendikayla imzaladığı sözleşmeye sadece yandaşlar sevindi. Emekçiler sözleşmeyi tanımayacaklarını söyledi. KESK cuma günü grevde.

Kamuda grevin sesi yükselecek

EMEK SERVİSİ

Kamu emekçisinin 2022-2023 yıllarında ücretini belirleyecek olan toplu sözleşme iktidar sendikası Memur-Sen ve hükümet tarafından imzalandı. Kamu emekçisine 2022 için yüzde 5+7 2023 için yüzde 6+8 zam kararlaştırıldı. Yapılacak zam Memur-Sen ve iktidar dışında kimseyi sevindirmedi. Tepkiler de gecikmedi. Hem muhalefet partilerinden hem de konfederasyonlardan yapılan açıklamalarda kamu emekçisinin hakkının teslim edilmediği vurgulandı.

GREV YAPACAĞIZ

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK), cuma günü grev yapacaklarını duyurdu. Sözleşmenin günlerdin kendilerinden kaçırıldığını belirten KESK “Biz her şeye rağmen sendika-konfederasyon olmanın gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi. Greve kararını duyuran KESK şu açıklamayı yaptı: “27 Ağustos 2021 Cuma günü bir günlük hizmet üretmeme eylemine katılmaya çağırıyoruz. Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulunun iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkum eden mevcut sisteme karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak da şöyle konuştu: “Kamu emekçileri açısından bu toplu sözleşme süreci de bir öncekilerden faklı olmadı. Kamu emekçileri sendikaları ve konfederasyonlarının talebi yoksulluk sınırı üzerinden zam yapılması yönündeydi. Özellikle vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesi, 3600 ek göstergenin çıkarılması ve sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi talepler arasındaydı. Bu sene Memur-Sen ve Kamu-Sen ortak teklifle masaya oturdular. Memur-Sen’e göre yüksek bir teklif sundular. Ancak görüşmeler hiç duyurulmadı. Sendikalar bilgilendirilmedi. Belirsizliklerle dolu bir süreç geçirdik. Yetkili olduğunu iddia eden sendika Memu-Sen bunu bir zafer olarak sunuyor ama kamu emekçileri için mevcut erimeyi giderek bir zam oranı değil. Süreç hüsranla sonuçlandı.”

SÖZLEŞME GEÇERSİZ

Birleşik Kamu-İş birçok ilde basın toplantıları düzenleyerek toplu sözleşmeyi tanımayacaklarını belirtti. Memur Sen’e şiddetli eleştirilerde bulunan açıklamalarda yapılan zamların kamu emekçisini tatmin etmeyeceği belirtildi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık da açıklamalarda bulundu. Balık “Yaşam şartlarının ağırlaştığı, işsizlik ve pahalılık koşullarının mutfakları kavurduğu ülkemizde, doğal gaza, elektriğe, benzine, gıda maddelerine, ulaşıma vs. fahiş oranlarda zam yapılırken; Türk lirası, dolar ve Euro karşısında erirken, yurttaşların alım gücü günden güne azalırken AKP hükümeti, kamu emekçilerine reva gördüğü bu zam oranlarıyla alay etmiştir” ifadelerini kullandı.

Toplu sözleşmenin tekrar gözden geçirilmesini söyleyen Balık şu taleplerde bulundu: “Sözde toplu sözleşme masasını tanımayacağımızı belirtiyoruz. Yüzdelik zam aldatmacasının ve sözde toplu sözleşme anlaşmasının sonlandırılmasını; toplu iş sözleşmesinin ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre belirlenmesini istiyoruz.”

Muhalefet partileri de yapılan sözleşmeyi sert sözlerle eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, iktidarın ekonomiyi de ülkeyi de yönetemediğini belirterek hayat pahalılığına değindi. Emekçilerin alım gücünün hızla eridiğine değinen Özkoç “Memur ve memur emeklilerine yapılacak maaş zamlarına tepki göstererek, “Sütün litresi 7,90 TL’ye, tereyağın kilosu ise 70 TL’ye yükseldi. Simit 2,5 lira. Memura, asgari ücretliye 10 bin TL olsa yine yetmez. Erken seçim zorunluluktur” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da iktidar sendikası Memur-Sen’e eleştirilerini yöneltti. Kamu emekçisine yapılan zammı “hayal kırıklığı” şeklinde değerlendirdi.

YANDAŞLAR COŞTU

7 milyona yakın kamu emekçisini ilgilendiren sözleşmede imzalanan sefalet zammı AKP medyasını da mutlu etti. Sabah, Yeni Akit, Akşam gibi gazeteler imzalanan sözleşmede yapılan zammın rekor olduğu yönünde köpürtülmüş manşetler attı. Hızını alamayan Akit manşetinde hâlâ belirsizliklerle dolu olan ve kamu emekçisinin faydalandırılmadığı 3600 ek göstergede, anlaşma sağlandığını belirtti. 3600 ek gösterge 2018 genel seçimlerinden beri AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından her seçim öncesi vaat ediliyor.