Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın belirleneceği görüşmeler kapsamında, işçi ve işveren kesimi yarın bir araya gelecek.

Kamuda zam pazarlığı
Fotoğraf: Evrensel

HABER MERKEZİ

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor. Birlikte hareket eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in işçi kesimini temsil ettiği görüşmelerde, gözler, işverenleri temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'na (TÜHİS) çevrildi. İşçi tarafının 20 Ocak'ta sunduğu taleplere karşı TÜHİS'in, 5 Nisan Çarşamba günü yapılacak görüşmede ilk teklifini masaya getirmesi bekleniyor.

TABAN ÜCRET 15 BİN LİRAYA YÜKSELTİLSİN

Görüşmelerde, işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in belirlediği ortak taleplerde, "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi" yer alıyor.

Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinin sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor. Bunlarla birlikte, belediye ve il özel idare şirketlerindekileri de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep ediliyor.

***

Uluğ işçileri iş bıraktı: Kaldığımız yerden devam edeceğiz

Patronun dayattığı sefalet ücretine karşı direnen Uluğ Enerji işçileri, "Kaldığımız yerden devam edeceğiz" diyerek başlattıkları oturma eylemine ara verdi. Uluğ Enerji ile DİSK Enerji Sen arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, kendilerine dayatılan sefalet zammını kabul etmeyen enerji işçileri Uluğ Enerji’nin Bursa’daki merkezi önünde süresiz oturma eylemi başlatmıştı. Şirket önünde toplanan işçiler adına açıklama yapan DİSK Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, “Bizi sefalet ücretine mahkum etmek isteyenlerin karşısında dedik ki sizin kölelik koşullarınızla teslim olmayacak enerji işçileri var dedik ve 4 aydır devam eden bir süreç var. Bugün de buradayız. Nöbeti bitireceğiz ama bu bizim açımızdan bir son olmayacak. Kararlılıkla, inançla bu mücadeleye kaldığımız yerden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Enerji Sen Avukatı Murat Altun, TİS görüşmelerinin bitirildiğini hatırlatarak “Hakeme gitti mesele. Eğer hakemden 9 bin 600 lira çıkarsa o ücrete burada çalıştıracakları işçi bulamayacaklar. Bizim istediğimiz rakamlar belli. Asgari ücretin 1.35 katı bu seneki isteğimiz" dedi. Haber Merkezi

***

Yargı emekçileri ek zam istiyor

En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkartacak olan kanun teklifinde yüksek yargı mensuplarının ücretlerine de zam yapılması, adliyelerde görev yapan hakimler, savcılar ve çalışanların tepkisini çekti. Çünkü söz konusu düzenlemeye göre, yüksek yargı üyelerinin maaşları 8 ila 10 bin lira arasında artacak. Yüksek yargı üyelerinin maaşları 50 bin lirayı geçecek. Ancak bu artış, adliyelerdeki diğer çalışanlara yansımayacak. BES Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, emekliler için yapılan düzenleme üzerinden yüksek yargı üyelerine de zam yapılması ve adliye emekçilerinin bunun dışında bırakılmasının haksızlık olduğunu ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Yargı emekçilerine insanca yaşayacakları bir ücret için derhal ek zam verilmelidir. Sözleşmeli istihdama son verilmeli, güvenceli istihdam esas alınmalı. Fazla mesai ücretleri genişletilerek tüm yargı emekçilerine ödenmesi sağlanmalıdır. Atama ve görevde yükselmelerde mülakat değil, liyakat esas alınmalıdır" dedi.