Aydın’ın bazı mahallelerinde jeotermal sahaları için acele kamulaştırma kararı alındı. Bölgede, “Şarampol Operasyonu’na” karışan Mahmut Özçoşkun’un da jeotermal kaynak aramak için sondaj yapacağı ortaya çıktı.

Kamulaştırma tanıdığa yaradı

Aycan KARADAĞ

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Aydın'ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde acele kamulaştırma yapılacak. Acele kamulaştırma işlemi, Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon (YİKOB) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek.

Kamulaştırma yapılacak alanda ise Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketinin jeotermal kaynak arama sondajı faaliyeti için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurduğu ortaya çıktı. Bakanlık ise projeye 4 Nisan tarihinde ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi. Proje itiraz süreci bitmeden bölgede acele kamulaştırma kararı alınması ise tepki çekti.

Ticaret Bakanlığı’na bağlı MERSİS’te yer alan bilgilere göre, Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcoşkun ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili de Mahmut Özcoşkun. Şirket yöneticisi Mahmut Özcoşkun’un adı bir dönem “Şarampol Operasyonu’na” karıştı.

Aydın Çevre ve Kültür Derneği tarafından yapılan açıklamada, “İtiraz süresinin bile beklenmeden, bir yer için acele kamulaştırma kararının verilmesi tamamen abesle iştigaldir ve kasıtlıdır. Nitekim kamu yararı aranan acele kamulaştırma kararlarında sürecin tamamlanmasının bile beklemeden resmen kamu zararı doğurmuştur. Jeotermal enerji santralarıyla (JES) ilgili bu hızlı kararlar almanın sonuçlarını ne yazık ki Aydın ili Germencik’te, Efeler’deki çeşitli JES kuyu patlamalarıyla pahalı ödemektedir. Bunlar bilinmesine rağmen bu acelenin sebebini halk olarak anlam verememekteyiz ya da artık vermekteyiz… Nitekim ruhsat alan firmanın 2022 yılının sonunda arama ruhsat süresinin dolmuş olacağı süreçle ilgili ayrı bir soru olarak kafalarda yer etmektedir” denildi.

YERALTI SU KAYNAKLARI TEHLİKEYE ATILIYOR

Plansızca açılan kuyular yüzünden tarlaların kuraklıkla karşı karşıya olduğunu söyleyen CHP Aydın Milletvekilli Süleyman Bülbül ise “Aydın’ın yer şekillerine ve su kaynaklarından alınacak verime göre sulama yöntemlerinin öncelikli olarak planlanması gerekirken; yandaşların cebi korunmakta ve plansız kuyularla Aydın’ın yeraltı su kaynakları tehlikeye atılmakta. Aydın’ın en önemli stratejik ürünü olan zeytinle alakalı talana Cumhurbaşkanı herhangi bir karar çıkartmıyor; usulsüz ÇED raporlarıyla kıyıların yağmalanarak balıkçı tesisleriyle denizin ve deniz canlılarının yok oluşuna Cumhurbaşkanı bir karar çıkarmıyor. Ancak söz konusu Aydın’ı plansız açılan kuyular yüzünden kuraklıkla karşı karşıya getirmek olduğunda Cumhurbaşkanı bir gece Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla acele kamulaştırma kararı çıkartıyor” diye konuştu.

Bülbül şunları dile getirdi: “Çiftçiler kuraklık yüzünden tarladan mahsul kaldıramaz duruma geldi. Aydın'ın refahını ve kalkınmasını gözeten herhangi bir çalışma yok. Tüm bunların yanında; şu an Aydın'ın Germencik ilçesi başta olmak üzere, yeraltı sularına arsenik kimyasal maddesinin karıştığı iddiası tüm halkı endişelendirmekte. Arsenik zehirlenmelerinin, tarlaların arsenikle kurumasının bir an önce önlenmesi ve bu konunun araştırılması şartken; Cumhurbaşkanı yine ‘şahsı’ yönetimine uygun olarak halkın derdinin dışında bambaşka konulara odaklanmış vaziyette. Bu talan politikasının her zaman karşısında duracağız.’’

GÖKÇEK'E KADAR UZANAN OPERASYON

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yöneticisi ihaleye fesat karıştırmak suçundan yargılanan Özcoşkunlar Şirketi’ne milyonlarca liralık ihaleler verdiği açığa çıkmıştı. Şirketin yöneticisi Mahmut Özcoşkun, 2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın kişisel internet sitesine gönderilen bir ihbar ile başlatılan “Şarampol Operasyonu” kapsamında gözaltına alınarak yargılanmıştı. İhaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e kadar uzanıyordu.