Devletin bütün imkanlarını seferber ettiği, kamunun en kârlı ihalelerini kimseye kaptırmayan şirketler, vergi cenneti ülkelerde hayali şirketler kuruyor.

Kamunun parası ‘vergi cenneti’ne

POLİTİKA SERVİSİ

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) paylaştığı Pandora Belgeleri pek çok ülkede büyük sermaye şirketlerinin işgüzarlıklarını gözler önüne serdi. ICIJ’ın paylaştığı ve 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon belge, vergi cennetleri sisteminin nasıl çalıştığını açık şekilde ortaya kondu. Pandora Belgeleri olarak adlandırılan belgelerde Türkiye’den de 220 isim yer alıyor. Bu isimlerin önde gelenleri ise yine şaşırtmadı.

Cengiz Holiding, Rönasans Holiding, Çalık Holiding gibi devletin bütün imkanları önlerine serdiği, kamudan tüm kârlı ihaleleri kapan büyük sermaye şirketleri vergi cenneti olarak bilinen ülkelerde sadece adı olan offshore şirketler kuruyor. Bu şirketler aracılığıyla vergi kaçırıldığı iddia ediliyor. Şirketler bu iddiaları yalanlarken her şeyin yasalara uygun olduğu savunması yapılıyor.

• Cumhurbaşkanlığı Külliyesi gibi kamudan büyük inşaat ihaleleri alan Rönesans Holding ortaklarının farklı yöntemler kullanarak yurtdışına milyonlarca dolar servet kaçırdığı ve bu yöntemle daha az vergi ödenerek devletin zarara uğratıldığı konuşuluyor. Pandora Papers belgelerinde hakkında "bağış" adı altında vergi cennetine 210 milyon dolar aktardığı ortaya çıkan Rönesans Holdahing iddiaları reddetti. Yapılan açıklamada, "Rönesans, hiçbir zaman yurt içinden yurt dışına yerel ya da uluslararası mevzuata aykırı herhangi bir fon transferi yapmamıştır" denildi.

• 1997 yılının sonunda kurulan tekstil, enerji, inşaat, finans ve telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli holding şirketi Çalık Holding’in dört tane offshore şirketi olduğu ortaya çıktı. Ortaya çıkan belgelere göre Çalık Holding’in ilişkili olduğu şirketler Britanya Virjin Adaları merkezli. Şirketten konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmiş değil.

• Türkiye’de iktidardan aldığı tartışmalı ihaleler ve teşviklerle bilinen Mehmet Cengiz de Pandora Belgeleri’ne göre edindiği serveti vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları’na aktarıyor. Mehmet Cengiz yine programının yoğun olduğu gerekçesiyle belgeleri inceleyen DW Türkçe’nin röportaj talebini reddetti. Soruları yazılı olarak yanıtlayan Cengiz, MEFA Cengiz’in Uğur Cengiz ile kendisine ait bir şirket olduğunu kabul etti. Ancak vergi yükünü azaltmak için hangi yöntemlere başvurduğuna dair bilgi vermedi.