Prof. Dr. Arsan ve Gazeteci Dağıstanlı, 14 Aralık operasyonunun kamusal amaçla ve doğru yöntemle değil, siyasi amaçlar doğrultusunda ve yanlış biçimde yürütüldüğünü vurguladılar

Kamusal değil siyasi çıkar

BERKANT GÜLTEKİN - berkantgultekin@birgun.net

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile STV Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu birçok kişinin gözaltına alındığı 14 Aralık operasyonu, Türkiye kamuoyunda yeni bir tartışma başlattı. Bir görüşe göre operasyon, “Cemaat’in geçmişte yaptıklarının bedeli”, diğer bir görüşe göre de “derin örgütün temizlenme süreci” olarak yorumlandı ve desteklendi. BirGün’e konuşan medya araştırmalarıyla bilinen akademisyen Prof. Dr. Esra Arsan ve Gazeteci Mustafa Alp Dağıstanlı ise operasyonun AKP’nin siyasi hedefleri doğrultusunda yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Arsan, AKP’nin hukuk anlayışının karşısında durulması gerektiğini, bu tarz “darbe” ve “terör” operasyonlarının toplumun farklı alanlarına da rahatlıkla sıçrayabileceğine dikkat çekti. Yapılan değerlendirmeler şöyle:

'KARŞI ÇIKMAMIZ GEREKİR'

Prof. Dr. Esra Arsan: Ben operasyonu basın ve ifade özgürlüğü açısından değerlendiriyorum. Bu yargılama kamusal amaçla yapılmıyor, siyasi hedefler doğrultusunda yapılıyor. Cemaat bu tür operasyonların kitabını yazdı, “hizmet” adı altında insanları hedef gösteren yalan haberler yaptı. Birçok insanın ve grubun zarar görmesine neden oldu. Arkalarına da çok ciddi bir entelektüel figürleri de alarak yapılanları meşrulaştırdılar. Ancak “terör” ya da “darbe” suçlamalarıyla yargılanmalarını kesinlikle doğru bulmuyorum. Cemaat hak ettiği gibi gazetecilik suçundan, basın etiğine uymayan davranışları nedeniyle tutuksuz yargılanmalılar. Demokrasiyi destekliyorsak bu operasyona karşı çıkmamız lazım.

'BASKIN ÖZGÜRLÜĞÜ!'

Mustafa Alp Dağıstanlı: Hükümet, medyaya bu son saldırısıyla basın özgürlüğünü iplemediğini, baskın özgürlüğünün peşinde olduğunu sergilemiş oldu. ‘Makul şüphe’ yasası denen garabet, fütursuz bir baskın özgürlüğü demektir. Bu baskını tam da 17 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının yıldönümünde yaparak, Tayyip Erdoğan’a kadar uzanan hırsızlık ve yolsuzluğu seçmenine kendine karşı “darbe” diye yutturmaya çalışıyor.

Fakat bu son olaydan biz gazetecilerin çıkarması gereken dersler de var. Şimdi AKP medyası da aynı herzeyi yiyor, hükümetin “Gazetecilik faaliyetinden alınmadılar” teranesine sarılıyor. Daha önce Zaman’ın, Taraf’ın da sarıldığı gibi. Bu durum, gazeteciliğin uzun zamandır içinde debelendiği lağım çukurunu iyi gösteriyor.

***

OPERASYON GÜNLÜĞÜ

14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan isimlerin ifade verme işlemleri dün de devam etti.. Gözaltına alınan 29 kişiden 12’si serbest kaldı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder ve Mutlu Ekizoğlu’nun da arasında bulunduğu 17 kişinin sorgusu ise tamamlanmadı. Öte yandan Gazeteci Nuh Gönültaş operasyon gecesi yurtdışına çıkması nedeniyle sorguya alınamazken hakkında arama kararı bulunan Emniyet Amiri Mustafa Kılıçaslan ise dün gözaltına alındı. Kılıçaslan gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

SERBEST BIRAKILDILAR

Operasyon kapsamında gözaltına alınan, Samanyolu TV’de yayınlanan “Şefkat Tepe” dizisinin hikâye yazarı Hikmet Tombulca ile “Tek Türkiye”, “Şefkat Tepe” ve “Sungurlar” adlı dizilerin yapımcısı Salih Asan, “Sungurlar” dizisinin yönetmeni Engin Koç ve “Şefkat Tepe”nin senaristi Samim Noyan dün gece geç saatlerde serbest bırakıldı.

TANAL İÇERİ ALINMADI

Operasyon günü olduğu gibi önceki gün de emniyetin karşısında operasyonu protesto eden gruba, yoldan geçen bazı araçlar korna çalarak destek verdi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da gözaltındaki kişilere ziyaret için Emniyet Müdürlüğü binasına geldi. Tanal daha sonra 14 Aralık operasyonunda gözaltına alınanları ziyaret etmek istedi; fakat içeri alınmadı.

SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇTİLER

Operasyonda öne çıkan isimlerden Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca, Eyüp Devlet Hastanesi’ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Dumanlı ve Karaca, dün sabah saat 06.30 sıralarında çevik kuvvet otobüsüyle Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Ekrem Dumanlı hastane girişinde, “Demokrasiden geriye dönüş yok” diyerek kameralara el salladı. Sağlık kontrolünün ardından da Dumanlı ve Karaca, sivil bir polis aracına bindirilip tekrar İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Ekrem Dumanlı hastane çıkışında da basın mensuplarına el sallayarak, “Allah’a emanet olun” dedi.

***

MUTLU KILIÇASLAN İFADE VERDİ

Operasyon kapsamında gözaltına alınan Ekrem Dumanlı, Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder ve Mutlu Ekizoğlu’nun da aralarında bulunduğu 17 kişinin emniyetteki sorgularının sürdüğü bildirildi. Hüseyin Gülerce’nin de aralarında bulunduğu 12 kişi emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. Gazeteci Nuh Gönültaş, operasyon gecesi uçakla yurtdışına çıktığından gözaltına alınamadı. Bu isimlere, hakkında gözaltı kararı bulunan ve dün teslim olan Emniyet Amiri Mutlu Kılıçaslan da eklendi.