Kanada Senatosu, Google ve Meta'ya, platformlarında paylaştıkları haberler için medya kuruluşlarına ödeme yapma zorunluluğu getiren yasa tasasını onayladı. Konuya ilişkin Meta tarafından yapılan açıklamada "Kanada'daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram'da haber erişiminin sona ereceğini açıklıyoruz" denildi.

Kaynak: AA-DHA
Kanada'da yeni yasa: Google ve Meta'ya medya kuruluşlarına ödeme yapma zorunluluğu
Fotoğraf: AA

Kanada'da Senato'da onaylanan yasa ile birlikte Google ve Meta'nın platformlarında yer verdiği haberler için medya kuruluşlarına ödeme yapma zorunluluğu getirildi. 

Kanada'da Başbakanı Justin Trudeau hükümeti ile Silikon Vadisi'ndeki teknoloji devleri arasındaki gerilim sürerken, Senato'dan yeni bir adım geldi.

Senato, teknoloji devleri Meta ve Google'a, platformlarında paylaştıkları haberler için medya kuruluşlarına ödeme yapma zorunluluğu getiren yasa tasarını onayladı.

Meta ise yaptığı açıklamada, söz konusu yasaya uyacaklarını belirtti. Tasarı, kraliyet onayı aldıktan sonra yasalaşacak.


Kanada hükümeti, haber endüstrisinin ayakta kalması ve haber işletmeleri ile büyük dijital platformlar arasındaki eşitliği sağlamak adına yasanın çıkartıldığını vurguladı. Hükümet, milyonlarca Kanadalının haberlere çevrimiçi eriştiğini ve dijital platformların ise ‘dijital haber pazarının’ bekçileri gibi davrandığına dikkat çekerek “Bu yeni yasa, en büyük dijital platformların, haber içeriklerini hizmetlerinde kullanılması için Kanadalı haber işletmeleriyle adil bir şekilde pazarlık yapmasını gerektirecek” açıklamasını yaptı.

FACEBOOK VE INSTAGRAM’DA HABER ERİŞİMİ SONA ERDİ

Yasanın Kraliyet Onayı almasının ardından açıklama yapan Meta şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, Çevrimiçi Haber Yasası'nın (Tasarı C-18) yürürlüğe girmesini takiben Kanada'daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram'da haber erişiminin sona ereceğini açıklıyoruz. Bugün Parlamento'da kabul edilen C-18 Yasa Tasarısı'na uymak için, haber yayıncıları ve haber televizyonları da dahil olmak üzere haber kuruluşlarından alınan içeriğinin, Kanada'daki platformlarımıza erişen kişiler tarafından artık ulaşılamayacağını defalarca paylaştık."