Kanada olayın ciddiyetini geç kavradı

DİLARA YALNIZ/ TORONTO

Kanada’da ilk vaka Toronto’da yaşayan ve 25 Ocak’ta Çin Vuhan’dan gelen 50 yaşındaki bir erkekte tespit edildi.

Şubat ayında çok fazla vaka görülmezken, mart ayında vaka sayısı artmaya başladı.10 Mart’tan sonra ise ciddi bir artış oldu. 10 Martta ilk ölüm gerçekleşti: British Colombia’da yaşayan 80 yaşında erkek. 23 Mart tarihi itibariyle Kanada’da bin 425 vaka, 20 ölüm ve 14 kişi iyileşmiş görünüyor.

Kanada’da ilk vaka çok erken görülmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı düşünülüyor. Çünkü bugün ile ilk vaka arasında uzun bir süreç olmasına rağmen çoğunluk tarafından çok ciddiye alınmadı. İnsanlar kişisel bakımına biraz daha dikkat etse de, ulaşım araçları aynı şekilde kullanılmaya devam edildi ve halka açık yerler hala kalabalıktı. Okullara 14 Mart tarihinde ara verildi. Şimdilik 5 Nisan’a kadar ara verileceği söylense de daha bu aranın uzun olacağı düşünülüyor. Bu dönem tekrar okula dönemezsek eğer şaşırmamız gerektiği de söyleniyor. 23 Mart itibariyle üniversiteler, liseler, dil okulları ve diğer okullar online eğitime başladı.

İŞYERLERİNİN KAPANMASI KİŞİLERİN İNİSİYATİFİNDE

Kanada’da yaşayan insanlar riskli bölgelerden giriş çıkışların daha önceden durdurulması ya da kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyor. Aynı zamanda halk, Trudeau’nun ‘bütün Kanadalılar evde kalmalı’ sözü için ise işyerlerini kapatan, maaş alamayan, fatura ve ev kirası ödemek zorunda olanların ne yapacağını soruyor. Okullar, kütüphaneler ve bazı halka açık yerler kapanmasına rağmen alışveriş merkezleri ve tüm dünyada bilinen kahve dükkânları hala açık. Bir yasaktan çok dükkanları kapatmaya yönelik öneri var. İşyeri sahiplerinin inisiyatifine kalmasına rağmen, küçük işletmelerin çoğu kapatmış durumda. Otobüsler, metro ve diğer ulaşım araçlarının zorunlu olmadığı sürece kullanılmaması gerektiği söylendi. Vaka sayısının artmasıyla, toplu taşımalarda kullanım çok düştü. Sokaklar için de aynı durum söz konusu, insanlar kısa süreli hava almak ya da yürüyüş yapmak için evden ayrılıyorlar.

500 BİN KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN BAŞVURU YAPTI

12 Mart’ta Sophie Trudeau’nun test sonuçları pozitif çıktığı için, Justin Trudeau da tedbir amaçlı evinde 14 günlük karantinada. Justin Trudeau 18 Mart’taki konuşmasında 82 milyar dolar bütçe ile Kanadalılara ve işletmelere destek olacaklarını belirtti. Öğrenci kredisi ödemelerinin durdurulacağı; evde kalan, hasta hisseden ve işini kaybedenlere destek olunacağını açıkladı. Bu hafta içerisinde 500 bin kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulunmuş.

MARKETLERDE ÜRÜNLER KISA SÜREDE TÜKENDİ

Sophie Trudeau’nun test sonucunun pozitif çıkmasının ardından Kanadalıların daha çok panik oldukları bir gerçek. Marketler çok kalabalıktı ve uzun sıralar vardı. Tuvalet kağıdı, un, yağ, makarna, kişisel bakım ürünlerinden sebzeye kadar birçok ürün 2-3 gün içerisinde tükendi. Türkiye’deki durumdan çok da farklı değildi. Kanada’nın bazı bölgelerinde polislerin market girişlerinde beklediğini içeriye belli sayıda kişi alıp onlar çıkmadan yeni kişileri almadıkları da çevremizden duyduğumuz şeyler. Bu süreçte panik olmamakla birlikte tedbiri elden bırakmamaya çalışıyoruz. Evde zamanımızı çoğu kişinin de yaptığı gibi film izleyerek, kitap okuyarak ya da küçük arkadaş gruplarıyla bir araya gelerek değerlendiriyoruz. Tabii ki de aklımız şu anda çalışmak zorunda kalanlar, işten çıkarılanlar ve sağlık çalışanlarında. Türkiye’de olduğu gibi burada da ücretli izin talebi var.