Kanal İstanbul’a, betona yağmaya, sürgüne hayır

HABER MERKEZİ

Kanal İstanbul’a karşı açılan davada 24 Mart Perşembe günü yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesinden önce, Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’nun çağrısıyla Kadıköy’de eylem düzenlendi.

Olumsuz hava koşullarına rağmen düzenlenen eylemde “Kanal ve Yenişehir projesine, ranta, betona, yağmaya, sürgüne hayır” denildi. Yapılan basın açıklamasında, ÇED raporuna karşı 2019 Aralık ayında açtıkları iptal davasının üzerinden iki yıldan uzun bir süre geçtiği belirtilerek, “İstanbul 10. İdare Mahkemesi nihayet bilirkişi keşfi için 24 Mart gününe davanın taraflarına davet gönderdi. İki yıldır bilirkişilerin istifa etmesiyle, tehdit edilmeleriyle ve bilirkişi bulunamamasıyla gündemde olan bir davadan bahsediyoruz. Kanal ÇED Raporuna 22 ayrı dava, 200’den fazla davacı var. Esasen bu davanın tarafı yağma ve talana karşı yaşamdan yana olan bütün Türkiye halklarıdır’’ ifadeleri kullanıldı.

Bilirkişilere çağrı yapılan açıklamada, “Aranızdan bazılarının kadrolu bilirkişi olduğunu, bazılarınızın Kanal İstanbul konusunda kamuoyuna olumlu görüş açıklayıp tarafsızlığını yitirdiğini biliyoruz. Bir kez olsun bilimden yana olmanızı istiyoruz. Biliyoruz ki aranızda bu yaşam düşmanı projeyi bilimsel verilerle değerlendirecek olanlarınız da vardır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Halk hem imar planlarına itirazlarıyla hem de günlük hayattaki çığlıklarıyla beton kanalı istemediklerini söyledi. Bütün bu itirazlara kulağını tıkayan iktidar ne yapıyor? Ülke yoksulluktan kırılırken kanalı yapacağız demeye devam ediyor. Bu halk düşmanlığına, bu doğa düşmanlığına, bu İstanbul düşmanlığına tek bir yanıtımız: Sana kanal yaptırmayacağız. Sadece kanal değil, inşaat şirketlerinizin kasaları dolsun diye yapmayı planladığımız o rant şehrini de yaptırmayacağız.”