Kanal İstanbul projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Arnavutköy'de halkı bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bina girişi çevik kuvvet polisleri tarafından kapatılırken, bina önünde projeye tepki vardı.

Kanal İstanbul için yapılan ÇED Bilgilendirme Toplantısı'nda protesto

İstanbul'da 4 ilçe sınırında 37 mahallede 373 bin hanede 996 bin kişiyi ilgilendiren Kanal İstanbul'a ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerince Arnavutköy Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya pek çok yurttaş alınmadı.

Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) yönetmeliği gereğince Kanal İstanbul Projesi kapsamında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan Kanal İstanbul Projesi halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının yapıldığı salonun önünde TMMOB İstanbul bileşenleri ile kent savunucuları “Yıkımın ÇED’i Olmaz” diyerek halka kapatılan toplantıyı protesto etti.

Bilgilendirmeyi Kanal İstanbul Proje Koordinatörü Bora Erdem yaptı.

Resmi bilgilendirmenin ardından salondakiler, arsaları ve evleri ile ilgili mağduriyet yaşayıp yaşamayacaklarını yetkililere sordu. Bazı vatandaşlar projeye ilişkin memnuniyetlerini ifade ederken, bazıları da mağduriyet yaşamak istemediklerini ve endişelerini dile getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcı Ali Rıza Tanas vatandaşların her birinin mağduriyetlerine raporda yer vereceklerini söyledi.

Bina girişi çevik kuvvet polisleri tarafından kapatılırken, yurttaşlar ve polis arasında tartışmalar da yaşandı. Bir TOMA da bina girişinde hazır bekletildi. Toplantı yaklaşık 2 buçuk saat süren konuşmaların ardından sona erdi.

TMMOB İKK, toplantının ardından "halktan kaçırılan Kanal İstanbul’u yarın 12.30’da MMO İstanbul Şubede düzenleyeceğimiz basın toplantısında değerlendiriyoruz" ifadeleriyle bir çağrıda bulundu.