TOKİ, Kanal İstanbul’un 259 metre yakınına, 260 milyon TL’ye 40 bloktan oluşan 844 konut, 10 dükkân ve bir cami inşa edecek. ÇED başvurusu da yapılan projeyi hangi şirketin hayata geçireceği ise açıklanmadı.

Kanal manzaralı konut projesi

İsmail ARI

Uzmanların karşı çıktığı, iktidarın ise hayata geçirmekte ısrarcı olduğu Kanal İstanbul projesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Kanal İstanbul güzergâhına konut projesi yapmak için harekete geçti.

İktidar, Arnavutköy ilçesine bağlı Baklalı Mahallesi’nde milyonlarca liraya mal olacak bir emlak projesini hayata geçirmek için son hazırlıklarını tamamladı. TOKİ’nin 14 Mart’ta “Birinci Etap, Baklalı Mahallesi’ne 40 bloktan oluşan, 2+1’den 3+1’e değişen 844 adet konut, 8 adet kapıcı dairesi, 10 adet dükkân ve 1 adet cami inşaat etmek ve çevre düzenlenmesi yapmak için” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptığı açıklandı.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, planlanan projenin maliyeti tam 260 milyon 583 bin TL. Projenin hayata geçirileceği alan ise yaklaşık 91 bin metrekare. ÇED dosyasında, konut projesinin hayata geçirileceği arazinin Kanal İstanbul’un hemen yanı başında olacağı vurgulandı: “Proje alanının, doğu yönünde kuş uçuşu 259 metre uzaklığından Kanal İstanbul geçmektedir. Ayrıca proje alanına 4 kilometre uzaklığında İstanbul Havalimanı bulunmaktadır.”

kanal-manzarali-konut-projesi-991969-1.



35 AYDA TAMAMLANACAK

Hafriyat çalışmalarının 11 ayda, inşaat çalışmalarının ise 24 ayda tamamlanacağı belirtilen dosyada, projenin amacına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

• “Projenin başka bir amacı, İstanbul ilinin belli bölgelerinde düzensiz bir biçimde yoğunlaşan plansız konut yapılaşmasının da önüne geçerek, bölgesel modern yerleşim birimleri oluşturmak, plan hedeflerine uygun planlı bir yerleşim birimini hayata geçirmektir. Ayrıca insanların doğdukları yerde değil, doydukları yerleri mekân tutması tarihten günümüze süregelen en tabii olaydır.

• Proje alanı bulunduğu yer itibariyle, ana yollar yakınında olup, ulaşıma uygun bir noktadadır. Bu nedenle proje sahasının seçimi konut yerleşimi açısından oldukça doğru bir yerdedir. Ayrıca proje alanının, imar durumu ve konut projesinin yapılacağı arazinin bulunduğu yerin çevresel etkilerden az etkilenecek bir konumda olması yer seçiminde etkili olmuştur.”

KONUT SAYISI ARTIRILDI

TOKİ, ÇED başvurusu yaptığı ‘birinci etap’ konut projesi için 6 Ekim 2021 tarihinde de bir ihale düzenlenmişti. İhalenin “540 Konut ve 8 Adet Dükkân İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” için düzenlendiği açıklanmıştı. Ardından da “proje alanında yer değişikliği yapılması nedeniyle” ihalenin iptal edildiği duyurulmuştu. ÇED başvurusunda ‘birinci etap’ adı altında hayata geçirilecek projede konut ve dükkân sayısının artırıldığı da ortaya çıktı.

İptal edilen ihalede 540 konut ve 8 dükkân inşa edileceği belirtilirken ÇED dosyasında konut sayısının 844’e, dükkân sayısının da 10’a çıkarıldığı duyuruldu. Ancak, Kamu İhale Kurumu’nun açıkladığı ihale bilgilerine göre, ÇED başvurusu yapılan ‘birinci etap’ konut projesi için henüz bir ihale düzenlenmedi veya ihalesi kamuoyuna duyurulmadı. Bu nedenle milyonlarca liralık konut projesinin hangi şirkete yaptırılacağı merak konusu.

PLANLAR ONAYLANDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Hayalim ve inadına yapacağız” dediği, uzmanların ise bir çevre katliamına yol açacağını belirttiği Kanal İstanbul projesinde yargı süreçlerinin tamamlanması beklenmeden imar işlemleri tam gaz devam ediyor. Geçen aylarda Kanal İstanbul'un imar ve parselasyon planları da onaylanmıştı.

İSTANBUL KAYBEDER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, BirGün’e şu değerlendirmeyi yaptı: “TOKİ, bu projeyle birlikte tarım alanına konut ve ticaret alanları inşa edecek. İmar planlarına, Kanal İstanbul’un ÇED süreçlerine açtığımız davalar ise devam ediyor. Bu alanlar su havzası, orman alanı ve tarım alanı olduğu için daha önce imara açılmamış ama şimdi açılıyor. Bu emlak projeleri ve Kanal İstanbul ile geri dönüşü olmayan bir noktaya geleceğiz. Üzülerek söylüyorum ki kaybeden İstanbul olacak.”

***

30 milyon metrekare el değiştirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019 yılında yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul’un "bir cinayet projesi" olduğunu vurgulamıştı. İmamoğlu, Kanal İstanbul bölgesinde 2011 ile 2019 yılları arasında 30 milyon metrekare büyüklüğündeki arazinin el değiştirdiğini açıklamıştı.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen ise BirGün’e yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: “İktidar, bu projeye gerekçe olarak Kanal İstanbul’dan geçirilecek gemilerden elde edilecek gelirden ve Yenişehir denilen Kanal İstanbul’un çevresinde kurulacak şehirden elde edilecek gelirden bahsetmişti. Bu da zaten Kanal İstanbul’un bir emlak projesi olduğunun göstergesi. Kanal İstanbul’la su havzalarını ve yeşil alanları imara açıyorlar. Bu proje, aslında hiç yapılaşmaya açılmaması gereken bir alanın kanal ileri sürülerek yapılaşmaya açılması sürecidir. Özetle Kanal İstanbul bir yıkım projesidir ve biz bu projeyi iptal ettirmek için elimizden geleni yapacağız.”

***

RAKAMLARLA KANAL İSTANBUL GERÇEĞİ

kanal-manzarali-konut-projesi-991970-1.

kanal-manzarali-konut-projesi-991971-1.