Kanalizasyon dereye akıyor yurttaşlar tedirgin

OĞUZ MUTLU

Edirne’nin Havsa ilçesi’ne bağlı Necatiye köyü’ndeki Cami deresine yaklaşık 5-6 yıldır köyün kanalizasyon suyu akıtılıyor. Kanalizasyon sistemi çöken köyde lağım suları dereye karıştırılıyor. Bölge halkı defalarca Edirne İl Özel İdaresi’ne ve Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü’ne başvurmasına rağmen çalışma yapılmadı. Derenin kenarında ilkokul olduğunu hatırlatan yurttaşlar, öğrencilerin sinek ve koku içerisinde ders işlediğini belirtti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, “Biz yalnızca koronadan değil ayrıca dereden bulaşabilecek salgın hastalıklardan da korunmaya çalışıyoruz. Burada lağım suları tifo, kolera, dizanteri gibi çok çeşitli hastalıkların başlangıç ve salgın nedeni. Defalarca bu konuda yazışmalar yaptık. Sıraya alındı yapılacak dendi. Ancak bu korona günlerinde hijyenin önemi daha da arttı” dedi.

Yetkili kurumlara defalarca başvurduklarını ancak bir harekete geçilmediğini belirten Çidem, “Edirne İl Özel İdaresine ve DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’ne başvurularda bulunduk. Aldığım tek cevap programa alındı yapılacak. Bir an önce çözülmesi lazım bu durumun. Dere köyün ortasında adeta açık bir kanalizasyon görevi görüyor” ifadelerini kullandı.

Derenin bulunduğu bölgedeki ilkokula çevredeki 5 köyden öğrencilerin geldiğini ifade eden Çidem, “Bu nedenle sadece Necatiye Köyü değil diğer köylerde risk altında. Düşünün bu çocuklar burada bu kötü koku ve sinekler içerisinde eğitim görüyorlar. Bu koşullarda eğitim nasıl olabilir?” şeklinde konuştu.