Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın şirketi MAXICELLS A.Ş. ‘ilaçta yerelleşme’ iddiasıyla aldığı ihale çerçevesinde ilaç üretimi yapmadı, ithal ilaç dağıttı. Sadece bir ilaçtan şirketin kasasına 4.4 milyar dolar girdiği iddia edildi.

Kanda milyarlık fatura

BURCU CANSU

Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın şirketi MAXICELLS, kamu ve üniversite hastanelerine 7 Ağustos’tan itibaren “ithal ilaç” dağıtmaya başladı. Bakanlık, hastanelere ilaçların SGK tarafından temin edileceğini duyurdu. Sancak’ın şirketiyle “alım garantisi” içeren sözleşmenin imzalanmasının ardından ecza depoları ile SGK arasında yapılan anlaşmalar iptal edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı, kamu ve üniversite hastanelerine yazı göndererek, tamamlanan ihalesi bile olsa ilaçların MAXICELLS’den alımı için talimat verdi.

YERELLEŞME SÖZDE KALDI

“İlaçta yerelleşme” iddiasıyla 2015’te başlatılan Türkiye Plazma Ürünleri Projesi kapsamında Sancak’a 2017’de verilen ihale ve sonrası sürece ilişkin çok sayıda kuşku yaratan gelişme yaşandı. İmzalanan protokolde, Kızılay’ın her yıl 2.5 milyon torba kan toplaması, toplanan kanın gönderileceği Almanya’da işlendikten geri getirilmesi öngörüldü. Fakat bu süreç imza altına alındığı gibi işlemedi. MAXICELLS devlet hastanelerine yurt dışından temin ettiği ürünü satmaya başladı.

ECZANELER DEVRE DIŞI

MAXICELLS ilk aşamada IVIG ve Haemoctin (Faktor 8) ürünlerini temin etmeye başladı. MAXICELLS’in ilaçları, yatan hastaların yanı sıra ayaktan tedavi gören tüm hastalara da hastane eczanesinden verilecek. Böylelikle tüm tedarik sistemi tek bir firma tekeline geçecek.

ŞİRKETE ÖZEL ÖDEME VE GARANTİ

İhale yöntemi ile “en uygun teklifte bulunandan alım yapma” koşulları ortadan kalktığı için daha ucuza ilaç temini olanağı da yok edildi. 7 Ağustos tarihinden itibaren MAXICELLS ilk olarak IVIG isimli ilacı kamu hastanelerine dağıtmaya başladı. İddialara göre, sadece bir ilacın temini nedeniyle şirket 4.4 milyar dolar daha fazla tutarı kasasına koydu. Normal ihalelerde SGK tarafından ödemeler özel sektöre 280 günde yapılırken MAXICELLS’e 30 günde ödeme garantisi verildi. Diğer şirketlere ödeme sabit ilaç avro kuru üzerinden yapılırken MAXICELLS’e güncel avro kuru üzerinden ödeme yapılması da kararlaştırıldı.

SAĞLIK BAKANLIĞI TALİMATI

Sağlık Bakanlığı 81 ilin Valiliği’ne yazı göndererek, kan ürünleri ilaçlarının MAXICELLS’den alımına ilişkin talimat verdi. Bakanlığın yazısında, “Dağıtım aşamasına gelen ve yatan hastalarda kullanılacak olan plazma ürünlerinin sağlık tesisi tüketim miktarına göre son kullanma süresi içerisinde kullanılabilecek 3 aylık ihtiyaç planlarının ivedilikle SGK’ye bildirilmesi” istendi. Bildirilen plan doğrultusunda kan ürünleri ilaçlarının SGK tarafından dağıtılacak olması nedeniyle daha önce ilaç temin eden şirket devre dışı kaldı. Bakanlığın talimat yazısının ardından depolarla yapılan ve bazıları imza aşamasına gelen ihalelerle ilgili süreç tamamlanmadı.