Kanlı hesaplaşma
Sudan’ı kaosa sürükleyen cuntacıların iktidar mücadelesinin sona ermesi için Afrika ülkeleri devrede Başkent Hartum ve çevresinde yoğunlaşan çatışmalarda üçüncü gün geride kalırken bilanço ağırlaşıyor.
Dış Haberler
Kuzeydoğu Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar üçüncü gününde de devam etti. Başkent Hartum'da yaralıların tahliyesi dahil insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik güvenli insani koridorlar açıldı. Dün üç saat boyunca silahlar sussa da daha sonra çatışmalar daha da şiddetlenerek sürdü.
İki cuntacı arasında güç gösterisine sahne olan ülkenin sürüklendiği kaos, halkın demokratik mücadelesini de baltaladı. Hartum'un yoğun nüfuslu kuzey ve güney banliyölerinde yoğunlaşan çatışmalar devam ederken halk tedirgin.
HARTUM ATEŞ ALTINDA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı açıklamada, "15 Nisan'dan bu yana Hartum, Güney Kurdufan, Kuzey Darfur ve Kuzey eyaletleri ile değişik bölgelerdeki çatışmalarda en az 83 kişi öldü, bin 126 kişi yaralandı. En şiddetli çatışmalar Hartum'da yaşanıyor" bilgisini verdi.
Çatışmalar nedeniyle hastalar ve sağlık çalışanlarının hastanelere erişiminde sıkıntı ve bazı ilaçlar ve tıbbi malzemelerde ciddi yetersizlik yaşandığını belirten DSÖ, çatışmanın taraflarını, sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde tarafsızlığa saygı göstermeye ve çatışmalarda yaralananların sağlık tesislerine sınırsız erişimini garanti etmeye çağırdı.
MADEN BAKANI HEDEF
Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sudan Maden Bakanı Muhammed Beşir'in başkent Hartum'un Bahri bölgesindeki evine 2 roket düştü. Olayda bakanın ailesinden 2 kişi öldü, 2'si koruma 3 kişi yaralandı. Beşir, olaydan yara almadan kurtuldu. Bakan Beşir ise yara almadan kurtuldu. Aynı zamanda, yaşanan çatışmalarda geçen cumartesi günü Maden Bakanlığı binası da hedef alınmıştı.
Öte yandan Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, "tarafları ateşkese dahil etmek" amacıyla Sudan'a gidecek. Barışçıl bir çözüm ve anlaşmazlıkları bitirmek için kapsamlı bir diyalog gerektiğini belirten AfB, tarafları Sudan'daki durumu daha karmaşık hale getirecek herhangi bir dış müdahaleyi kesin bir şekilde reddetmeye çağırdı.
ÇIKAR İLİŞKİSİ
İsrail ve İran’ın “arabuluculuk” yarışına girdiği çatışmalara ilişkin İran resmi haber ajansı İRNA, bu haberi "İsrail rejimi 'arabuluculuk' bahanesiyle Sudan'daki ihtilafa müdahale ediyor" diye değerlendirdi.
Sudan'da askeri yetkililerin Ekim 2020'de İsrail'le ilişkileri normalleştirmeyi kabul etmesinin ülkede öfkeli protestolarla karşılandığını hatırlatan İRNA, "Binlerce Sudanlı kişi ve aktivist, bazı siyasi gruplarla birlikte, tartışmalı anlaşmayı Filistin davasına 'küstahça ihanet' olarak kınamak için sokaklara döküldü" anımsatmasını yaptı.
Mossad'ın 'Sudan'daki çatışmanın bir iç mesele olduğu ve normalleşme sürecini etkilemeyeceğini' iddia ettiğini aktaran İRNA, "2021'de darbeyle iktidara el koyan Sudanlı askeri liderlerin İsrail rejimiyle bağların normalleştirilmesinden yana olması, Tel Aviv rejiminin Hartum'da dost bir hükümet kurmak için darbeye yardım ettiği spekülasyonlarını artırdı" yorumunu yaptı.
LİDERLER GİDECEK
Doğu Afrika bloku Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), üç devlet başkanını arabuluculuk faaliyetinde bulunması için Sudan'a gönderecek. Sudan gündemiyle toplanan IGAD üye ülkeleri, Kenya, Güney Sudan ve Cibuti liderlerini, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalara son verilmesi çabaları için mümkün olan en kısa zamanda başkent Hartum'a gönderme kararı aldı.