Kanser hastası Filiz tek kişilik hücreye konuldu

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 526’ncısını dernek binası önünde düzenledi. “526 F Oturması haftası Mehmet Salih Filiz serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Eylemin bu haftasında Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutkulu Mehmet Salih Filiz’in sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD İstanbul Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Mehmet Acettin, hasta tutukluların durumunun gittikçe ağırlaştığını ve bundan kaynaklı ölümlerin arttığına dikkat çekti. Acettin, Mehmet Salih Filiz’in 2012 yılında Adana Pozantı Cezaevi'nde çocuk tutuklulara dönük tecavüzü kamuoyuyla paylaştığı için tutuklandığını belirtti. Henüz 16 yaşındayken tutuklandığını dile getiren Acettin, “Bir mektubunda 'Pozantı'nın intikamını benden alıyorlar' diyen Filiz'in, şiddetli ağrıları, yoğun kanamaları devam etmesine rağmen diyet beslenme ve düzenli tedaviye erişimi engellendi" ifadelerini kullandı. Filiz’in durumunun giderek ağırlaştığını ve günlük yaşamını arkadaşlarının desteğiyle sürdürülebilir hale geldiğine dikkat çeken Acettin, Filiz'in 7 Nisan'da Bodrum S Tipi Cezaevi'ne sevk edilerek tek kişilik hücreye konularak bir anlamda ölüme terk edildiğini söyledi.

Filiz'in abisinin 11 Nisan tarihinde İHD’ye başvurduğunu belirten Acettin, ağabey Filiz’in aktarımlarına şöyle yer verdi: “7 Nisan tarihinde tutulmakta olduğu Ödemiş T Tipi Kapalı Hapishanesi'nden apar topar Bodrum S Tipi Kapalı hapishaneye sürgün edilmiştir. Bu kendisinin yaşamış olduğu ilk sürgün değil tabi ki. Kardeşinin söylediğine göre Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevinde kendisine çıplak arama dayatılarak darp uygulanmıştır. Ve tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Yoğun kanamaları ve buna bağlı baygınlıkları olmaktadır.” Acettin, hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.