Türkiye’de de satılan tarım ilaçlarının kansere yol açtığı gerekçesiyle ABD’de 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm edilen Monsanto’nun cezasında 250 milyon dolar indirime gidiliyor

Kanser yapan tarım ilaçlarının cezasına büyük indirim!

ANIL VARLI

Tarım ilaçlarının kansere yol açtığı sebebiyle ABD’da 289 milyon dolar tazminata mahkûm edien Monsanto’nun cezasında 250 milyon dolar indirime gidiliyor. Kaliforniya’nın San Francisco Eyaleti Yüksek Mahkemesi hakimi Suzanna Balanos, 22 Ekim günü gerçekleşen duruşmada Monsanto’nun (yeni adı ile Bayer) Dewayne Johnson davasının tekrar görülmesini talebini reddetti ve para cezasında indirime gitti.

Eski bir okul bahçıvanı olan Dewayne Johnson, yıllarca yabani otlar için Monsanto’nun Round Up ve Ranger Pro türü ilaçlarını kullandığını ve 2014’te lenf kanserine yakalandığını söyleyerek şirkete dava açmıştı. 10 Ağustos’ta mahkeme jürisi Monsanto’nun glifosat içeren ürünlerinin Johnson’un kansere yakalanmasına yol açtığı ve şirketin tüketicilere ürünlerinin kansere yol açabileceğine dair herhangi bir uyarıda bulunmadığı kararına varmıştı. Mahkeme Monsanto’yu tazminata mahkûm etmişti. Bir süre önce Bayer tarafından satın alınan Monsanto, kararı “delil yetersizliği” nedeniyle temyize götürdü. Monsanto, cezada indirime gitme kararını “doğru adım” olarak değerlendirdi.