Prof. Dr. Derya Uludüz, “Kahvaltı vermediğinizde çocuğunuz gidip kantinden simit, poğaça, tost yiyor. Bunlar da yarım saat sonra kan şekerini düşürerek halsizlik ve konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor” diyor

Kantin yerine kahvaltı

Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile okul kantinleri ve beslenme de gündeme geldi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, okula giden öğrenciler için sabah kahvaltısının mutlaka evde yapılması gerektiğini vurguladı.

Okul kantinlerinde alınan karbonhidratlı besinlerin öğrencilerin kan şekerini düşürmesi nedeniyle konsantrasyon bozukluğuna neden olduğunu belirten Prof. Dr. Uludüz, “Doğru seçenek evde kahvaltıdır. En iyi seçenek menemen. Birçok yeşillik, protein, yumurta var. Yanında süt ile birlikte tüketilebilir” dedi.

Prof. Dr. Derya Uludüz, “Sabah kahvaltı etmeden asla çocuklarımızı evden göndermemeliyiz. Çünkü kahvaltısı protein ağırlıklı olmalı. Bir yumurta mutlaka vermelisiniz. Yanında da süt olabilir. En güzel kahvaltı aslında menemen. Her türlü yeşillik var. Protein ağırlıklı ve yumurtası da var. Süt yerine bir bardak açık çay da verebilirsiniz. Bir dilim küçük ekmek de verebilirsiniz ama karbonhidrat ağırlıklı asla olmamalı. Siz kahvaltı vermediğinizde çocuğunuz gidip kantinden simit, poğaça, tost yiyor. Bunlar da kan şekerini yarım saat içinde düşürerek, çocuklar derse girdiğinde halsizlik, uyku hali ve konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor” dedi.

10 çocuktan 5’i kahvaltı etmiyor

Klasik kahvaltının sabah kahvaltısı için ideal olduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Serkan Tutar ise şunları söyledi:
“Türkiye’deki her 10 çocuktan 5 ya da 6’sının kahvaltı yaptığı, yüzde 50’sine yakın bir oranda çocukların kahvaltı yapmadığı biliniyor. Özellikle bizim klasik kahvaltı dediğimiz peynir çeşitleri, yumurta, omlet, menemen, sebzeli omlet olarak çocuklarınıza sunabilirsiniz. Sabah kahvaltısında karbonhidrat kaynağı olarak da tam tahıllı ekmekler tüketilebilir ya da meyve tercih edilebilir. Miktarı ya da sıklığına dikkat edilmesi şartıyla pekmez ve bal da tercih edilebilir. Sabah kahvaltısı özellikle çocuğun gün içindeki konsantrasyonunu etkilediğinden çocuğun dersindeki başarısını da arttırıyor. Sabah kahvaltısında karbonhidrat ağırlıklı, poğaça, simit olan bir kahvaltı çocuğun konsantrasyonunu hızlıca düşüreceği için çocuğun uykusunun gelmesine ve başarısının da düşmesine neden oluyor.”

Paketli gıdalar obezite sebebi

Paketli gıdaların çocukluk çağı obezitesine zemin hazırladığını belirten Tutar, “Çocukların beslenme çantasını kendi hazırlayan ailelerde özellikle kuru yemiş ve kuru meyveyi koymaları çok önemli. Bunlarda eksiklik olduğu zaman çocuklar kantinde daha sağlıksız, paketli ürünlere yönelmeler oluyor. Paketli ürünler de hem çocukluk çağı obezitesinin, hem kilo alımının, hem karaciğer yağlanmasının, insülin direncinin bu seviyelere çıkmasının, şeker hastalığının sebeplerinden bir tanesidir” dedi.

***

Okula uyum için öneriler

Uzun tatil sonrası okula uyum sağlamak öğrenciler için zorlu bir süreç haline gelebiliyor. Çocukların daha sağlıklı bir okul dönemi geçirebilmesi için;
-Okulların açılmasıyla beraber yatma-kalkma saatlerinde düzenlemeler yapılmalı ve okul saatine uygun olarak hareket edilmeli
- Oyun, televizyon izleme saatleri okul düzenine uygun olacak şekilde düzenlenmeli
-Okul kıyafetleri, kitap ve kırtasiye gibi malzemeler çocuklar ile birlikte alınmalı
- Çocuğun okul düzenine uygun olarak odası hazırlanmalı ve bu düzen sürekli hale getirilmeli
- Okul için alınan araç gereçler birlikte düzenlenmeli ve yerleştirilmeli
- Ders çalışma düzeni planlanmalı - Okulun başlaması ile birlikte yeni yılda öğrenilecek olan konulara önceden bakılmalı
- Eski konular tekrar edilmeli, zayıf olan konuların üzerinden geçilerek pekiştirilmeli