HDP’nin atanan kayyumlardan geri aldığı Şırnak’ın Cizre, Silopi ve İdil belediyelerinin önüne polisler tarafından yazılı tebligat olmadan, kulübe ve X-ray cihazları konuldu. Duruma tepki gösteren Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ’a polislerin, “Evet, kanuna aykırı davranıyoruz” demesi dikkat çekti. Valilik açıklamasında “kamu hizmetlerinin aksamadan devam etmesi ve vatandaşlarımızın güvenliği için Cizre Belediyesi’nde gerekli önlemler alınmıştır” denildi. […]

Kanuna aykırı ‘tedbir’

HDP’nin atanan kayyumlardan geri aldığı Şırnak’ın Cizre, Silopi ve İdil belediyelerinin önüne polisler tarafından yazılı tebligat olmadan, kulübe ve X-ray cihazları konuldu.

Duruma tepki gösteren Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ’a polislerin, “Evet, kanuna aykırı davranıyoruz” demesi dikkat çekti. Valilik açıklamasında “kamu hizmetlerinin aksamadan devam etmesi ve vatandaşlarımızın güvenliği için Cizre Belediyesi’nde gerekli önlemler alınmıştır” denildi.

Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ, BirGün’e konuştu, yaşananlara tepki gösterdi. Zırığ, şöyle dedi:

‘İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik gerekçesiyle talimatı olduğunu’ söylediler. Bunun üzerine, onlara, ‘mevzuatta böyle sözlü bir talimat olamayacağını, yazılı olması gerektiğini’ söyledik. Bunun keyfi bir uygulama olduğunu zaten biliyoruz. Duruma itiraz ettik, ‘hizmet vermemizi engelliyorsunuz’ dedik. ‘Varsa genelge, yazılı olarak iletin’ dedik. Kaymakamlık’ta mevcut olduğunu söylediler.”

KAYYUMDAN FARKSIZ

Ortada yazılı bir genelge olmadığını aktaran Eşbaşkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“’Kaymakamlık böyle bir uygulama yapamaz’, ‘kimse keyfi talimat veremez’ dedik. Hukuksuz işlem yapıyorsunuz, ‘kabul ediyor musunuz’ dedik. Emniyet Müdürü ‘evet, kanunsuz işlem yapıyorum’ dedi. Basına da yansıdı. Açıkçası bunlara ülke olarak yabancı değiliz. Özellikle HDP, defalarca maruz kaldı. Bunun özellikle kayyum uygulamalarından bağımsız olmadığını biliyoruz. İstanbul seçimlerinde olduğu gibi tüm Türkiye’de hukuksuz uygulamaların bir devamı olduğunu düşünüyoruz.”