Kanadalı Canterra şirketi, Kapadokya’nın kalbinde altın arama çalışmalarına başladı. Ağaç kesimi yapan şirkete tepki gösteren yurttaşlar, bölgede yeraltı su kaynakları ve tarihi miraslar olduğuna dikkat çekti.

Kapadokya’nın kalbine siyanür hançeri

Gökay BAŞCAN

Nevşehir’in Avanos ilçesi sıraları içerisinde yer alan Ziyaret Dağı’nda Kanadalı Canterra şirketi ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) altın arama çalışmasına başladı.

Bölgede yeraltı su kaynaklarının bulunduğunu ve tarım yapıldığını belirten Avanos Belediye Başkanı Alper İbaş, “Kapadokya’nın kalbinde maden olmaz. Gerekirse orada yatıp, kalkacağız. Siyanüre izin vermeyeceğiz” dedi.

Geçen yıl kasım ayında 406 hektarlık alan için ruhsat alan Canterra adlı şirket bölgede siyanürlü altın arama çalışmasına başladı. Şirketin yanı sıra MTA da iki farklı bölgede toplamda 8 bin 500 hektarlık alanda maden arama çalışması yapıyor. Çalışma yapılan bölgede yeraltı su kaynakları, tarım arazileri, yeraltı şehirleri ve tarihi kiliseler olduğunu belirten bölge halkı siyanürün vereceği zarara dikkat çekti.

Bölgede 2 bin 500 hektarlık tarım arazisi olduğunu belirten Avanos Belediye Başkanı Alper İbaş, “Ayrıca tarım arazisinde yine o bölgeden çıkarılan su kullanılıyor. Bu bölge en yeşillik alanımız. Tarım arazilerimizin yanı sıra çam ağaçları da var. Şirket çam ağaçlarını kesmiş” dedi. İçme su kaynaklarını açtıklarını ve şebekeye bağladıklarını söyleyen İbaş şöyle konuştu: “Siyanür tüm suları zehirleyecek. Bu bölgede maden ve siyanür olmaz. Buralar sit alanı, Kapadokya’nın kalbi sayılacak bir yer.” Jandarmanın çalışma yapılan bölgeye kimseyi almadığını belirten bölge halkından Hulisi Güney ise “Ziyaret Dağı, şimdiye kadar el değmemiş bakir bir dağ. Yeraltı sularını zehirleyecekler” ifadelerini kullandı.