Anayasa Platformu Çalıştayı dün Ankara'da başladı. Kapalı kapılar ardında başlayan Ankara'daki çalıştayın ardından 7 bölgede daha anayasa çalıştayları düzenlenecek....

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla rdün Ankara'da başlayan 'Anayasa Platformu Çalıştayı' bugün sona erecek. Dün basına kapalı olarak başlayan çalıştay sonucunda bir bildirge yayınlanmasının ardından 7 ayrı bölgede daha anayasa çalıştayları düzenlenecek ve oluşturulacak rapor Meclis'e sunulacak. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen çalıştay devam ederken TOBB Başkanı Rjfat Hisarcıklıoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, anayasa çalışmalarına sivil toplum ve meslek örgütleri olarak katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

TOBB Başkanı Rjfat Hisarcıklıoğlu, sürece katkı sağlamanın önem taşıdığını belirterek, "Bu ça-lıştaydan esas ortaya çıkacak sonuç, mutabık kalmış olduğumuz manzumelerin neler olduğunu ortaya koymaktır, yoksa tek tek detay olarak anayasa yazmak değil.

Anayasa 72 milyonun mutabakat sözleşmesi-dir. Bu çerçevede arkadaşlarımız kendi görüşlerini ifade edecektir. Bu, yalnız 2 günlük bir tartışma değil, daha sonrasında bu tartışma ortamını bütün Türkiye'ye yayıp, doğru, güzel fikirler ortaya koyarak bunu Meclis'e sunmak istiyoruz. Tartışılmayacak olan, mevcut anayasamızın ilk 3 maddesi, bunlar bizim ortak değerimiz. Bunun dışındaki konuları, her şeyi tartışacağız."

Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu da bu girişim sayesinde Türkiye'de ilk kez anayasa yapılırken içine sivil toplumun görüşlerinin de katılabileceğini ifade ederek, '"Bugüne kadar hep anayasalar küçük grupların kapalı kapılar ardında yapıp, pişmiş yemek olarak önümüze koyduğu kurallar gibiydi. Türkiye'de en sıkıntısını çektiğimiz şey, Türkiye'nin griyi tanımamasıdır. Türkiye'nin dünyası siyah ve beyaz. Biz, burada griyi yaratmaya çalışacağız" dedi.

GREVLİ, TOPLUSÖZLEŞME HAKKI
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise anayasaların devletin ve toplumun kurallarını ortaya koyan metinler olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Bu nedenle çalıştayda da ortak bir noktanın yakalanabileceğini düşünüyoruz. Devletin hem kendini, hem de bireyi koruyup kollamasının önem taşıyor. Bizim de çalışanların hakları konusunda ortaya koyacakları görüşlerimiz var. Grevli, toplu sözleşme hakkının anayasa metninde yer bulması için bir gayret içindeyiz. Bu konuda çalışma yaptık"

KİMLER KATILDI?
Çalıştaya katılan isimler ise şöyle: TOBB Başkanı Rjfat Hisarcıklıoğlu, eski Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ile TOBB, Hak-İş, Memur-Sen, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, KADER., MÜSİAD, Türk-İş, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Kamu-Sen, TESK, TİSK, TÜSİAD, TÜGİK, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Genç İşadamları Derneği, TUSKON, Televizyon Yayıncıları Derneği ve TÜRKONFED temsilcileri.